Landen roepen hun burgers op om Libanon te verlaten

Oud-premier Hariri met de Saudische koning Salman Reuters

De spanningen tussen Saudi-Arabië en de sjiitische beweging Hezbollah in Libanon zijn voor een groeiend aantal landen reden om hun burgers terug te roepen uit Libanon. Bahrein was het eerste land en vandaag volgden Saudi-Arabië en Koeweit.

De spanningen zijn het gevolg van het plotselinge vertrek van de Libanese premier Saad Hariri, een soenniet. Hij maakte afgelopen weekend in Saudi-Arabië bekend dat hij aftrad. Hij zegt voor zijn leven te vrezen.

De Hezbollah-beweging en Iran zouden van plan zijn een aanslag te plegen. Die twee zijn aartsrivalen van het overwegend soennitische Saudi-Arabië.

Huisarrest

Hezbollah zegt dat de regering in Riyad achter het aftreden van de Libanese premier zit. Hij zou in Saudi-Arabië huisarrest hebben. Wat daarvan klopt, is moeilijk vast te stellen. Sinds de bekendmaking van Hariri komen er over weer veel beschuldigingen en speculaties over complotten.

Saad Hariri is de zoon van de in 2005 vermoorde premier Rafiq Hariri, een soennitische zakenman die goede banden had met Saudi-Arabië.

STER Reclame