Premier Hariri sprak gisteren nog op een congres
NOS NieuwsAangepast

Premier Libanon stapt op uit angst voor liquidatie

De premier van Libanon, Saad al-Hariri, heeft vanuit Saudi-Arabië onverwacht zijn aftreden bekendgemaakt. Hij deed dat in een televisietoespraak, waarin hij zei te vrezen voor zijn leven.

Volgens hem heerst in zijn land eenzelfde sfeer als in 2005, toen zijn vader en voormalig premier van Libanon Rafik al-Hariri werd geliquideerd. Hij is bang dat hem hetzelfde lot is beschoren. De moord op Rafik Hariri wordt toegeschreven aan Hezbollah, waarvan verschillende leden bij verstek terechtstaan bij het VN-tribunaal in Den Haag.

Iran

Hariri uitte in zijn speech scherpe kritiek op Iran en Hezbollah. "Het kwaad dat Iran in de regio verspreidt, zal averechts werken," zei hij. Volgens hem heeft Hezbollah Libanon "in het oog van de storm" gebracht, door in Syrië mee te vechten aan de kant van president Assad.

Libanon is scherp verdeeld met aan de ene kant een soennitisch kamp dat loyaal is aan Saudi-Arabië en aan de andere kant het sjiitische Hezbollah dat verbonden is met Iran.

Verwacht wordt dat het aftreden van Hariri de verhoudingen in Libanon verder op scherp zal zetten.

Machtsdeling

Hariri werd eind vorig jaar tot premier benoemd van een kabinet van nationale eenheid waar ook Hezbollah deel van uitmaakt. Zijn benoeming was het gevolg van een machtsdeling. President Aoun, een bondgenoot van Hezbollah, benoemde hem, nadat Hariri had ingestemd met de benoeming van Aoun als president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl