De Libanese president Michel Aoun
NOS Nieuws

President Libanon accepteert ontslag premier Hariri niet

De Libanese president zal het ontslag van premier Hariri niet accepteren zolang hij niet terugkomt uit Saudi-Arabië. Dat meldt persbureau Reuters op basis van overheidsbronnen.

Hariri maakte gisteren vanuit Saudi-Arabië onverwacht zijn aftreden bekend. In een televisietoespraak zei de premier dat hij vreest dat hij zal worden geliquideerd, net als zijn vader in 2005. Die moord zou zijn uitgevoerd door Hezbollah.

Persoonlijk

De door Hezbollah gesteunde president Michel Aoun wil persoonlijk van Hariri horen waarom hij ontslag heeft genomen. Uit veiligheidsoverwegingen is volgens Saudische media de kans klein dat de premier teruggaat naar zijn thuisland.

Vanmiddag gaf de leider van Hezbollah een toespraak waarin hij zei dat Hariri door Saudi-Arabië is gedwongen om af te treden. "Het was een beslissing van de Saudiërs die werd gedicteerd aan premier Hariri", zei Nasrallah in de televisietoespraak. Hij vermoedt dat de premier onder huisarrest is geplaatst. Nasrallah ging niet in op de vrees van Hariri voor een aanslag.

Gewaarschuwd voor aanslag

Het hoofd van het Libanese leger zegt dat er geen informatie was over een aanslag op politici. Volgens een Saudische krant hebben westerse inlichtingendiensten Hariri gewaarschuwd voor een liquidatie.

Inmiddels heeft ook Bahrein zich in het conflict geroerd. Het land heeft zijn onderdanen in Libanon opgeroepen om het land per direct te verlaten. De minister van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat reizen naar Libanon is verboden. Bahrein en Saudi-Arabië zijn goede bondgenoten van elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl