Een poster van de verdwenen Libanese premier Hariri in de Libanese stad Tripoli
NOS NieuwsAangepast

Macron nodigt 'gegijzelde' Libanese premier Hariri uit in Frankrijk

President Macron heeft de Libanese premier Hariri en zijn gezin uitgenodigd om naar Frankrijk te komen. Hariri zit in Saudi-Arabië, waar hij begin deze maand verrassend zijn aftreden bekendmaakte. Libanon weigert het ontslag te aanvaarden en zegt dat de Saudiërs Hariri gevangenhouden.

De uitnodiging komt op een moment dat Libanon in een diepe politieke crisis verkeert. Hariri zei in zijn ontslagverklaring dat hij in eigen land vreest voor een moordaanslag door Hezbollah, maar anderen, onder wie president Aoun, betwijfelen die lezing.

In een poging om de Saudische macht in de regio te vergroten zou Saudi-Arabië Hariri hebben gedwongen tot aftreden. Op die manier zou Riyad ook de invloed van het sjiitische Iran, Hezbollahs bondgenoot, willen verkleinen. Naar de smaak van Saudi-Arabië zou Hezbollah, die in de Libanese regeringscoalitie zit, te veel macht hebben.

Hariri heeft gezegd dat hij snel zal terugkeren naar Libanon. Daarvan is het tot dusver niet gekomen.

Geen asiel

De Franse president heeft de afgelopen twee dagen meerdere gesprekken gevoerd met Hariri. Vorige week sprak Macron de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in Riyad.

Op de precieze reden van de uitnodiging gaat Macron niet in, maar hij benadrukt dat het niet gaat om een aanbod van politiek asiel. "Ik hoop dat Libanon stabiel zal zijn", zei hij in een toelichting tegen journalisten. "We hebben leiders nodig die vrij zijn om hun eigen keuzes te maken en om vrijuit te spreken."

Hariri zelf heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Bronnen binnen het Franse presidentiële paleis zeggen dat hij en zijn gezin ergens in de komende dagen in Frankrijk zullen aankomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl