Hariri met de Saudische koning Salman
NOS NieuwsAangepast

Hariri: ik kom binnen enkele dagen terug naar Libanon

Voor het eerst in ruim een week heeft de afgetreden Libanese premier Saad Hariri iets van zich laten horen. In een televisie-interview zei hij vanavond volledig vrij te zijn in Saudi-Arabië en "binnen enkele dagen" naar Libanon terug te keren.

Hariri maakte zijn aftreden als premier bekend in televisietoespraak tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië acht dagen geleden. Hij zei te vrezen voor een aanslag op zijn leven door Hezbollah, die ook in de regering in Libanon zit, en Iran.

In het interview zegt Hariri dat hij niet door Saudi-Arabië is gedwongen tot aftreden en dat hij de mensen in Libanon wakker wilde schudden, "zodat iedereen weet dat we in gevaar zijn". Hij zegt het belang van Libanon voor alles te stellen. "Libanon komt op de eerste plek".

Bemoeienis Iran

Hariri noemt het een probleem dat Iran zich bemoeit met interne zaken van de Arabische landen. Hij verwijt het door Iran gesteunde Hezbollah de afspraken, die verleden jaar zijn gemaakt toen een regering van nationale eenheid werd gevormd, niet na te komen.

Eerder liet de Libanese president en Hezbollah-bondgenoot, Michel Aoun, weten het aftreden van Hariri niet te accepteren. Hij eiste gisteren uitleg van Saudi-Arabië over de verblijfplaats van Hariri. Hezbollah-leider Nasrallah beweerde eerder dat Hariri tegen zijn zin in wordt vastgehouden door Saudi-Arabië.

Marathon

Vanmiddag hebben deelnemers en bezoekers aan de jaarlijkse marathon van Beiroet hun steun betuigd aan de afgetreden premier. Aoun zei gisteren al dat de marathon een nationale demonstratie moest worden voor de terugkeer van de premier.

Verschillende deelnemers en bezoekers aan de hardloopwedstrijd maakten met borden die ze bij zich hadden duidelijk dat ze Hariri steunden

Sinds de verdwijning van de premier is Libanon in een politieke crisis geraakt. Hariri's coalitie was erin geslaagd de relatieve rust in het land te bewaren. Na zijn aftreden keerde de onrust terug.

Libanon is verdeeld met aan de ene kant een kamp dat loyaal is aan het soennitische Saudi-Arabië en aan de andere kant het sjiitische Hezbollah dat verbonden is met Iran. Hezbollah heeft bovendien een grote gewapende tak, die volgens waarnemers sterker is dan het Libanese leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl