Aangepast

'Criminele Albanezen zijn dé opkomende groep in de drugshandel'

Albanese bendes melden zich steeds nadrukkelijker in het criminele circuit in Nederland. Ze zijn vooral betrokken bij zware delicten in de georganiseerde misdaad.

In 2015 waren er ongeveer 300 incidenten met Albanese verdachten. Een jaar later was het aantal gegroeid tot 1000. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amsterdamse en Rotterdamse politie en het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Amsterdam.

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw is net terug van een bezoek aan Albanië. Daar was hij samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb, hoofdofficier van Justitie Marc van Nimwegen. Ze waren daar om te praten met de Albanese minister van Binnenlandse Zaken en de politietop. De thema's: illegale reizigers en de georganiseerde misdaad.

Twee groepen

Volgens Paauw zijn er twee groepen criminele Albanezen. Dat zijn de 'inklimmers' die illegaal proberen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Daarvoor klimmen ze in vrachtwagentrailers op veerboten. Die missie lukt niet altijd: zo'n 700 van hen worden per jaar gesnapt bij controle.

Maar van de tweede groep heeft de politie meer last: de georganiseerde misdadigers, met name in Rotterdam en Amsterdam. Hierbij gaat het om criminele activiteiten als drugshandel, witwassen en mensensmokkel.

Er zijn net zo veel Albanese verdachten als geregistreerde Albanese inwoners.

Rotterdamse korpschef Frank Paauw

Paauw: "Cocaïnehandel en mensensmokkel is hun core business. Ze vervullen hierin een steeds prominentere rol en werken samen met groepen met andere etniciteiten. Criminele Albanezen zijn dé opkomende groep in de drugshandel in Nederland, dan wel in en buiten Europa."

Volgens de korpschef zijn ze in staat om grote partijen drugs te kopen en te importeren uit Zuid-Amerika. Vervolgens voeren ze die in via onder meer de Rotterdamse haven. En daarna distribueren ze de drugs verder richting de afnemers in Nederland en de rest van Europa.

Vrij reizen

Opvallend punt uit het rapport: het aantal Albanezen dat in Nederland is ingeschreven is laag, ongeveer 800 personen. "Maar we vermoeden dat er zes keer meer Albanezen in Nederland verblijven. Dat blijkt ook uit het aantal verdachten: dat is bijna net zo hoog als het aantal officiële inwoners."

Albanezen kunnen sinds 2010 vrij reizen in Europa: ze hoeven geen visum meer aan te vragen voor een land binnen het Schengengebied en mogen dan drie maanden blijven. Sindsdien is hun aandeel in de criminaliteit toegenomen, zegt Paauw.

Politie en justitie in Amsterdam hebben in augustus voorgesteld om voor Albanezen weer de visumplicht in te voeren. Om zo te voorkomen dat criminele Albanezen "zich wortelen in de Nederlandse samenleving".

Het CDA stelt voor om een melding te doen bij de Europese Unie over de bedreiging van de openbare orde en veiligheid. De EU kan dan na onderzoek via een zogeheten 'noodremprocedure' besluiten dat de visumplicht van Albanië weer van kracht wordt.

Albanese criminelen rukken op in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl