Leden van de Revolutionaire Garde tijdens een herdenking in Teheran
NOS NieuwsAangepast

Militairen Revolutionaire Garde zijn in Iran helden en onderdrukkers

De Amerikaanse president Trump wil de sancties tegen de Revolutionaire Garde van Iran opvoeren. Dat roept de vraag op wie de strijders van deze elite-eenheid zijn en hoe groot hun invloed is.

"Veel Iraniërs zien ze als helden", zegt Iran-deskundige Peyman Jafari van de UvA. De leden worden door een deel van de bevolking gezien als de beschermers van het land. "Maar voor anderen is dat beeld de afgelopen tien jaar gekanteld, vanwege de toegenomen binnenlandse onderdrukking. Leden van de Garde gelden als repressief binnen Iran."

Pasdaran

Het elitekorps werd in 1979 na de Iraanse Revolutie opgericht. De Pasdaran, zoals de strijders heten, zwoeren trouw aan de geestelijke leider ayatollah Ruhollah Khomeini. Het doel van de Garde, die uit zo'n 125.000 militairen bestaat, is het beschermen van de sjiitische republiek. Het sjiisme is een van de hoofdstromingen van de islam.

De Garde hielp president Assad in het zadel te blijven en hielp met zijn gruwelijkheden tegen de oppositie.

Peyman Jafari

Tijdens de Iraaks-Iraanse Oorlog (1980-1989) groeide de Garde uit tot de sterkste militaire strijdkracht van het land. Volgens deskundigen is de Garde sterker dan het reguliere leger. "Het krijgsmachtonderdeel was heel belangrijk in de strijd om Saddam tegen te houden", zegt Jafari. "Toentertijd steunden de Amerikanen Irak. Daarom zijn de generaals nogal gehard in hun houding tegen de VS."

Na de acht jaar durende oorlog kregen de Pasdaran ook economische macht. De ayatollah gaf de eenheid de mogelijkheid privé-ondernemingen op te zetten. Volgens de Irankenner zijn de officieren actief in de olie-industrie, bouw en telecommunicatie. In Nederland is zoiets ondenkbaar, maar in een land als China zijn militairen bijvoorbeeld ook actieve ondernemers.

Assad

Ook over de grenzen heeft de Revolutionaire Garde invloed. Volgens Jafari groeide die fors na de Irakoorlog in 2003. De Garde streeft een sjiitische alliantie na, met bijvoorbeeld het regime in Syrië. "De Garde hielp president Assad in het zadel te blijven en hielp met zijn gruwelijkheden tegen de oppositie. De Garde heeft ook Hezbollah in Libanon gesteund", zegt Jafari.

Iran heeft in het Midden-Oosten heel weinig bondgenoten, terwijl de Arabische landen verenigd zijn.

Peyman Jafari

Trump noemt de steun aan Assads regime een van de redenen voor de strengere sancties tegen de Pasdaran. Vooral de speciale Quds-eenheid is de VS en bondgenoot Israël een doorn in het oog. Dit Garde-onderdeel voert in het buitenland operaties uit. De VS ziet dat als steun aan terrorisme.

"Iran zegt: dat doen we voor onze internationale veiligheid. Het land heeft in het Midden-Oosten heel weinig bondgenoten, terwijl de Arabische landen verenigd zijn", legt Jafari uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl