Nederlandse bijdrage aan VN-missie Mali op de helling
De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali staat op de helling. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de vier partijen die een nieuw kabinet willen vormen, willen weten of defensie de klus wel aankan.
"Wij zijn bereid om elke consequentie onder ogen te zien", zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. Dat betekent ook het aanpassen of afblazen van de missie.
De vier partijen reageren op het Kamerdebat met minister Hennis van Defensie van gisteravond, naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Mali met een ondeugdelijke mortiergranaat.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat het soms oude materieel niet goed wordt gecontroleerd, dat de medische zorg tekortschoot en dat bij defensie een cultuur heerst waarbij weinig ruimte is voor kritiek en waarschuwingen. Hennis trad daarom af.
Garantie
Voordat de VVD kan instemmen met verlenging van de Mali-missie wil Ten Broeke de garantie dat gewonden goed worden verzorgd en veilig kunnen worden afgevoerd naar een goed ziekenhuis.
"Er mag geen twijfel zijn over de medische opvang", zegt ook CDA-Kamerlid Knops. Hij wil een nieuw oordeel van het kabinet over de veiligheid van de manschappen in Mali.
De ChristenUnie vindt de conclusie van de OVV, dat bij defensie te makkelijk wordt gezegd dat een missie wel kan, alarmerend. "Wij willen weten of het nog verantwoord is om deze missie, en die in Irak en Afghanistan, te verlengen", zegt Kamerlid Voordewind.
Vernietigend
D66 spreekt van een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad en wil van de nieuwe minister van Defensie Dijkhoff weten welke verbeteringen op korte termijn kunnen worden doorgevoerd.
Oud-minister Hennis besloot afgelopen vrijdag om naar aanleiding van het rapport extra onderzoek te laten doen naar alle missies en de eventuele veiligheidsproblemen.