Koning Willem-Alexander beëdigt Klaas Dijkhoff als minister van Defensie. ANP

VVD-staatssecretaris Dijkhoff neemt de taken van de afgetreden minister Hennis van Defensie over. Hennis trad gisteravond af naar aanleiding van het kritische OVV-rapport over het mortierongeluk in Mali, waarbij twee doden vielen.

Dijkhoff was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die functie legt hij neer. Minister Blok van Veiligheid en Justitie neemt het hele ministerie onder zijn hoede.

Premier Rutte noemde het vanochtend belangrijk dat er een volwaardige minister van Defensie is. Rutte zei dat Dijkhoff de eerste stappen moet zetten naar aanleiding van de aanbevelingen van de Onderzoekraad voor Veiligheid na het ongeluk in Mali. Verder zal de nieuwe minister zich richten op de gesprekken over de arbeidsvoorwaarden bij Defensie.

Nieuw kabinet

VVD-onderhandelaar Zijlstra zei dat er "elk moment iets kan gebeuren in deze onzekere wereld en dat er dan toch een minister van Defensie moet zijn". Volgens hem zegt de benoeming van Dijkhoff niets over de bewindslieden in het nieuwe kabinet. Dijkhoff is vaak genoemd als nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Zijlstra wilde ook niet speculeren over de politieke toekomst van Hennis.

Dijkhoff zal niet lang minister in dit kabinet zijn. Naar verwachting zullen de formerende partijen na het weekend hun regeerakkoord presenteren. Daarna wordt een formateur aangesteld en worden de kabinetsposten verdeeld. Het komende kabinet zal dan over een paar weken op het bordes staan.

STER reclame