Stateloze Saakasjvili te voet Oekraïne binnengetrokken
Micheil Saakasjvili, de oud-gouverneur van Odessa en de voormalige president van Georgië, is met een groep aanhangers te voet Oekraïne binnengetrokken. Enkele uren eerder werd hij tegengehouden op een treinstation in Polen; hij probeerde met de trein naar Oekraïne te reizen. De trein vertrok niet omdat er "iemand" aan boord was die Oekraïne niet in mocht.
Daarna ging hij met zijn aanhangers per bus naar een andere grensovergang, waar de Poolse grenswachten hen doorlieten. Even verderop braken Saakasjvili en zijn aanhangers door een linie van Oekraïense grenswachten en liepen Oekraïne binnen.
Hij wil in Oekraïne het besluit van president Porosjenko om zijn Oekraïense nationaliteit af te nemen aanvechten.
Op de onderstaande beelden is te zien hoe Saakasjvili het land binnen wordt geholpen:
Het was de bedoeling van Saakasjvili om vanuit het Poolse Przemysl naar het Oekraïense Lviv te reizen, maar zijn trein kreeg geen toestemming om vanuit Przemysl te vertrekken. Op het station werd omgeroepen dat de trein pas weg kon als "een persoon die Oekraïne niet in mag" zou uitstappen.
Een eerder plan om met de auto de grens over te gaan ging niet door, omdat hij problemen verwachtte tussen zijn aanhangers en Oekraïense "provocateurs" bij de grensovergang.
Ontslag
De stateloze oud-leider kwam in 2003 na de Rozenrevolutie aan de macht in Georgië. Na de Maidanrevolutie in Oekraïne, die ontstond omdat oud-president Janoekovytsj het associatievedrag met de EU weigerde te tekenen, werd hij in 2015 gouverneur van Odessa. Daarmee verloor hij zijn Georgische nationaliteit.
Hij nam vorig jaar ontslag als gouverneur, omdat hij vond dat president Porosjenko te weinig deed tegen corrupte ambtenaren. Porosjenko, die met hem heeft gestudeerd in Kiev, ontnam hem daarop ook zijn nationaliteit. Daarvoor is nooit een officiële reden gegeven.
De vrouw van Saakasjvili, de Nederlandse Sandra Roelofs, heeft na zijn ontslag nog geprobeerd om een zetel te krijgen in het Georgische parlement. Hoewel haar partij 26 van de 150 zetels haalde, zag ze er uiteindelijk van af om de zetel in te nemen.