Gouverneur Saakasjvili van Odessa
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur Saakasjvili is corruptie in Oekraïne zat en stapt op

Gouverneur Saakasjvili van de Oekraïense regio Odessa heeft ontslag genomen. De voormalige Georgische president is het beu dat hij te weinig steun krijgt van de regering in Kiev om corruptie grondig aan te pakken. Hij verwijst met name naar president Porosjenko, die volgens hem corrupte ambtenaren steunt.

Saakasjvili, in mei vorig jaar door de Oekraïense president aangesteld, wilde via hervormingen de corruptie de kop indrukken. Hij was ook van plan om een eind te maken aan de naar eigen zeggen enorme zelfverrijking van sommige politici. Volgens de ex-gouverneur dienden die buitensporige declaraties in.

'Ik ben het zat'

"De regio Odessa is niet alleen overgeleverd aan corrupte mensen maar ook aan vijanden van Oekraïne. Ik ben het zat en daarom stap ik op. Ik begin een nieuwe fase in de strijd tegen corruptie", zei Saakasjvili.

Saakasjvili kreeg vorig jaar het aanbod van president Porosjenko om in Odessa gouverneur te worden. Hij was naar Oekraïne gevlucht omdat vervolging dreigde wegens machtsmisbruik. Georgië nam meteen zijn staatsburgerschap af. Porosjenko vond hem de juiste man om de regio te hervormen. De twee kennen elkaar goed: in de Sovjettijd hebben ze samen in Kiev gestudeerd.

De vrouw van Saakasjvili, de Nederlandse Sandra Roelofs, besloot enkele maanden geleden om in Georgië de politiek in te gaan. Zij riskeert geen vervolging door de Georgische justitie. Ze probeerde tevergeefs voor de politieke partij van haar man, oppositiepartij UNM, in het parlement te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl