Eerste Nederlanders geëvacueerd van Sint-Maarten
De eerste Nederlanders zijn vanmiddag geëvacueerd van Sint-Maarten. Ze zijn naar Curaçao gebracht met een Hercules-vliegtuig van Defensie. Het gaat om tientallen familieleden van onder andere Nederlandse agenten en militairen die op het eiland wonen. Ze zijn van Sint-Maarten gehaald om de hulpverlening zoveel mogelijk de vrije baan te geven.
Het eiland krijgt waarschijnlijk met een nieuwe orkaan te maken. Na Irma passeert Jose waarschijnlijk rond middernacht. De noodtoestand is daarom uitgeroepen. Bewoners worden opgeroepen thuis te blijven en niet de straat op te gaan. Jose valt in de op een-na-zwaarste categorie (4) en ligt nu nog een paar honderd kilometer ten oosten van het eiland.
Zoals het er nu naar uitziet, zal het oog van de orkaan rond middernacht ten noorden van Sint-Maarten langstrekken. "Het allerberoerdste scenario zou daarmee aan het eiland voorbijgaan", zegt weerman Peter Kuipers Munneke. "Maar de bewegingen van orkanen zijn grillig, dus we moeten nog een flinke slag om de arm houden."
De ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening komen vanmiddag onder leiding van premier Rutte weer bijeen in het Nationaal Crisis Centrum. Na afloop geven ze een persconferentie.
Bijna alle extra mariniers die vanaf Curaçao zijn vertrokken naar het eiland, zijn aangekomen. Tachtig mariniers zijn geland. Het is onduidelijk of de overige negentien de oversteek nog kunnen maken voordat orkaan Jose vanavond aan land komt. Ze zullen helpen met het opruimen van de ravage die orkaan Irma achterliet en met het bewaken van de openbare orde.
Ze zullen zich daar bij hun honderd collega's voegen die al voor orkaan Irma op Sint-Maarten waren. Ook zijn er eerder negentig extra politiemensen aangekomen op het eiland.
Het Hercules-vliegtuig dat de militairen heeft vervoerd naar Sint-Maarten, kan vandaag waarschijnlijk niet nog een keer naar het eiland toe vanwege de nieuwe orkaan. Het toestel vliegt daarom terug naar Curaçao. Het maakt een tussenstop op Aruba om daar 28 nierdialysepatiënten af te zetten.
Hulpgoederen onderweg
Een hulpkonvooi van het Rode Kruis is vanmorgen vertrokken van Schiphol. De 60 ton hulpgoederen worden ook via Curaçao naar Sint-Maarten gebracht.
Een woordvoerder van de hulporganisatie zegt dat er 8500 dekzeilen, 9000 jerrycans, 2000 keukensets, 4 generatoren en 8 zonnepanelen aan boord zijn. Geprobeerd wordt om nog meer hulpgoederen te sturen.
Aardverschuivingen
Ook de inwoners van Saba krijgen te maken met Jose. Als voorzorg ruimen de autoriteiten puin en worden bewoners van laaggelegen dorpen geëvacueerd. Volgens het Rode Kruis maken de autoriteiten zich vooral zorgen over mogelijke aardverschuivingen en modderstromen.
De hulporganisatie zegt dat er op plekken op het eiland voor nog maar één dag schoon drinkwater is en dat mensen nog een paar dagen voedsel hebben. Daarom stuurt het Rode Kruis ook daar hulpgoederen naartoe.
Irma teistert Cuba
Orkaan Irma, die eerder zo veel ellende veroorzaakte op Sint-Maarten, houdt al uren huis aan de noordkust van Cuba. Een CNN-correspondent ter plaatse twittert dat sommige kustplaatsen onder water staan.
De verwachting is dat Irma zondagavond laat aan land komt in het zuiden van Florida. De gouverneur van die Amerikaanse staat heeft 5,6 miljoen mensen, een kwart van de inwoners van Florida, gevraagd hun huis te verlaten.