Cubanen brengen vrijdag hun boot in veiligheid met het oog op de komst van orkaan Irma AFP

Irma is vannacht aan land gekomen in Cuba als een orkaan van de zwaarste categorie. Op de Camaguey-archipel aan de noordkant van het eiland werden windsnelheden gemeten van 260 kilometer per uur, zegt het Amerikaanse orkaancentrum NHC.

Er zijn nog geen berichten over de schade die Irma in Cuba heeft aangericht. Wel zijn er overstromingen gemeld door de hevige regenval die de orkaan met zich meebrengt.

Persbureau AFP meldt na een rondvraag bij de Cubaanse autoriteiten dat bijna een miljoen mensen hun huis hadden verlaten voordat de orkaan aan land kwam. Zij schuilen bij familie of zitten in een opvangcentrum.

Na Cuba trekt orkaan Irma verder naar de Amerikaanse staat Florida, waar hij in de nacht van zaterdag op zondag aankomt. De gouverneur van Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten.

De waarschijnlijke aankomsttijden van orkaan Irma in Florida National Hurricane Center

Inwoners van de Caribische eilanden die zwaar werden getroffen door Irma, waaronder Sint-Maarten, maken zich op voor de volgende orkaan die al klaarligt op de Atlantische Oceaan.

Jose valt inmiddels in categorie 4, de op een-na-hoogste. Orkaancentrum NHC heeft windsnelheden gemeten van 250 kilometer per uur.

Deze nieuwe orkaan zal volgens de verwachting vanmiddag rond 20.00 uur (lokale tijd) ten noorden van Sint-Maarten langstrekken. In Nederland is het dan 02.00 uur.

Orkaanschade op Sint-Maarten AFP

Volgens orkaandeskundige Rein Haarsma van het KNMI zullen de gevolgen voor Sint-Maarten opnieuw groot zijn. Hij noemt de orkaan zeer bedreigend, omdat er op het eiland al veel beschadigd is. "Er ligt heel veel los spul op straat. Windkracht 8 is dan al rampzalig."

Haarsma zegt dat op Sint-Maarten windkracht 12, met snelheden tot 110 kilometer per uur, tot de mogelijkheden behoort. "De kans is niet heel groot, maar mensen moeten zich er wel op voorbereiden."

Bovendien zal er weer veel regen vallen. "Als alle daken van de huizen weg zijn, dan is dat ook een niet te overziene ramp."

De orkanen Irma (links) en Jose (rechts)

STER reclame