NOS NieuwsAangepast

Miami Beach houdt even op met swingen en wacht gespannen af

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

Lege schappen, lege straten en lege stranden. De swingende miljoenenstad Miami oogt verlaten en nerveus. Wachtend op het 'monster' Irma dat al een spoor van vernieling trok over het Caribisch gebied. Hier weten ze: nu zijn wij aan de beurt.

Op Ocean Drive in Miami Beach waar normaal gesproken busladingen vol toeristen worden afgezet, is het nu stil. De beroemde Art Deco hotels zijn dichtgetimmerd en de hagelwitte stranden zijn vrijwel leeg. Omdat deze wijk pal aan het water ligt, is Miami Beach als een van de eerste gebieden ontruimd.

De beroemde Art Deco hotels zijn dichtgetimmerd

De meeste hotelgasten en bewoners zijn naar het noorden gevlucht of in schuilkelders ondergebracht, maar eigenaar David Wallack van Mango's Tropical Café is nog druk bezig om zijn nachtclub 'hurricaneproof' te maken.

Hij wijst op de dichtgetimmerde ramen. Op de planken heeft hij de namen geschreven van alle orkanen die de club heeft doorstaan. "Eerst kwam Andrew, daarna Erin, Floyd, Francis, Katrina, Wilma, Matthew en nu Irma. Orkaan José zit daar vlak achter en daarna krijgen we er misschien nog een. Dit is ongekend."

David Wallack van Mango's Tropical Café

Het is voor de achterblijvers een race tegen de klok om eten en drinken in te slaan. De weinige supermarkten die nog open zijn, hebben basisbehoeften als brood en water allang niet meer in de schappen liggen. En ook benzine is nauwelijks meer te krijgen.

Ironisch genoeg rijden sommige mensen urenlang rond om hun tank te vullen. Ze sluiten aan in de lange rijen voor de tankstations en nét als ze aan de beurt zijn, blijkt de brandstof op. Op hoop van zegen door naar de volgende.

Het is de uitzonderlijke combinatie van enorme windsnelheden, hevige stortbuien en metershoge golven waar de autoriteiten zo zenuwachtig van worden.

Op de lokale zenders klinkt Rick Scott, de gouverneur van Florida, afwisselend streng, dan weer smekend. Hij geeft leiding aan een van de grootste evacuatie-operaties ooit in Amerika. "Onderschat de kracht van deze orkaan alstublieft niet. Neem onze waarschuwingen serieus. Zorg dat je op een veilige plek bent als Irma er is."

Burgemeester Levine van Miami Beach doet er nog een schepje bovenop. "Dit is een nucleaire orkaan. Het is groter, sterker en meedogenlozer dan we ooit hebben gezien."

  • Ryan Hermelijn / NOS
    Lege straten in Miami
  • Ryan Hermelijn / NOS
    "Je maakt ons niet bang Irma", staat er op een muur

Bij nachtclub Mango's aan het strand zet eigenaar David Wallack de radio even zachter. Hij is al drie dagen aan het werk om zijn bezit zo goed mogelijk te beschermen, maar hij is er niet gerust op.

"We bidden dat onze voorbereidingen genoeg zijn. Laten we hopen dat de huidige weersvoorspelling over het pad van de orkaan uitkomt en dat Irma niet over de oostkant van de stad, waar het water is, binnenkomt. Dat zal tot zo'n enorme verwoesting leiden, daar kan niemand zich tegen beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl