Minister Tillerson reikt Noord-Korea de hand
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft verzoenende uitspraken gedaan om een dialoog met Noord-Korea op gang te brengen.
Hij verzekerde Noord-Korea dat de VS niet hun vijand is. Tegelijkertijd vroeg hij de hulp van China om voorwaarden te scheppen voor onderhandelingen met Noord-Korea.
Tillerson zei ook dat de Amerikaanse regering er niet op uit is het regime in Pyongyang ten val te brengen en dat de VS ook niet streeft naar een overhaaste hereniging van Noord- en Zuid-Korea.
Kernwapens
Besprekingen met Noord-Korea zullen niet tot succes leiden als het land vasthoudt aan het bezit van kernwapens, zei Tillerson ook.
Vanwege de economische banden die China met Noord-Korea heeft, deed Tillerson nogmaals een beroep op Peking om druk op Noord-Korea uit te oefenen om naar de onderhandelingstafel te komen. Hij voegde eraan toe dat het probleem met Noord-Korea niet China's fout is.
Rusland
In zijn toespraak op het ministerie van Buitenlandse Zaken ging Tillerson in op de belangrijkste beleidspunten nu hij zes maanden in functie is. Over de relatie met Rusland is hij pessimistisch.
"De situatie is slecht, maar geloof me, het kan nog erger", sprak de minister. Hij herinnerde aan zijn ontmoeting in maart met president Poetin, waarin hij dezelfde woorden had gebruikt, "en die zijn uitgekomen".
Het streven van president Trump naar betere betrekkingen met Rusland is tot nu toe niet gelukt, ondanks enige samenwerking om de oorlog in Syrië te beëindigen.
Sancties
Tillerson zei dat de president en hij niet gelukkig zijn met de nieuwe sanctiewet tegen Rusland van het Congres, omdat die niet helpt de relatie met Moskou te herstellen. Niettemin zal de president de wet tekenen, om de onenigheid over Rusland met het Congres niet op de spits te drijven. Een veto van de president zal waarschijnlijk tot een geïrriteerde reactie van het Congres leiden, dat de sanctiewet dan opnieuw zal indienen.
Als reactie op de sancties heeft Rusland honderden Amerikaanse diplomaten opdracht gegeven het land te verlaten.
Verder zei Tillerson dat de Amerikanen naar mogelijkheden kijken om president Maduro van Venezuela ertoe te bewegen vreedzaam de macht over te dragen.