Een recente foto van Kim Jong-un die zou zijn genomen bij de lancering van de langeafstandsraket
NOS NieuwsAangepast

Staats-tv toont Kim, VS en Zuid-Korea schieten ook raketten af

De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft beelden laten zien van leider Kim Jong-un die kijkt naar de lancering van een raket. Ze zeggen dat het beeld is van de lancering van een langeafstandsraket van gisteren, maar dat is niet door andere bronnen bevestigd.

Er werd bij gezegd dat Kim "erg tevreden" was dat de raket een hoogte bereikte van ruim 3700 kilometer. Verder zou hij gezegd hebben dat de test de betrouwbaarheid van de raket bevestigde en ook "dat het vasteland van de Verenigde Staten nu binnen bereik is."

Volgens Kim is de lancering een serieuze waarschuwing aan de VS dat "zinloos op zijn trompet blaast" met de dreiging van oorlog of zwaardere sancties.

Experts zien de recente test als een enorme dreiging richting Amerika, vertelt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Als ze de raket niet omhoog hadden geschoten, maar recht vooruit, dan hadden ze het hele Amerikaanse vasteland, behalve Florida, bereikt."

Staats-tv toont Kim Jong-un bij lancering raket

Oefening

Als reactie op de test van Noord-Korea hielden de Verenigde Staten en Zuid-Korea vannacht een militaire oefening. De landen schoten enkele raketten af langs de oostkust van Zuid-Korea. Ze gebruikten types die zo'n 300 kilometer kunnen afleggen.

Deze raketten stonden op scherp en kwamen, zoals gepland, in zee terecht. Ook na de vorige Noord-Koreaanse rakettest, begin deze maand, vuurden beide landen raketten af als signaal naar het noorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl