Kalender met onopgeloste moorden komt in alle cellen te hangen
De komende weken krijgen alle gedetineerden in Nederlandse gevangenissen een coldcase-kalender. Op de kalender staat iedere week een onopgeloste moord- of vermissingszaak.
Ook staat erbij vermeld hoe hoog de beloning voor de gouden tip is. Door de kalender uit te delen hoopt de politie tips te krijgen om 52 onopgeloste zaken alsnog op te lossen.
Dankzij die tips hebben we twee zaken van de kalender kunnen heropenen.
De kalender is begin dit jaar bij wijze van proef in vijf gevangenissen uitgedeeld. Dat bleek een succes. "In de eerste maanden van dit jaar hebben we veel meer tips binnengekregen dan normaal", zegt Jeroen Hammer van het coldcase-team Oost-Nederland.
"Dankzij die tips hebben we twee zaken van de kalender kunnen heropenen. Vanwege het onderzoek kunnen we nog niet zeggen welke dat zijn."
Veilig?
Binnenkort krijgen nog eens 30.000 gedetineerden het cadeautje van het Openbaar Ministerie in hun cel. Maar volgens gevangene Michel zit niet iedereen daar op te wachten.
"Het is voor sommigen natuurlijk ook praten met degene met wie je niet wilt praten." Ayden heeft vooral veel vragen: "Hoe zorgvuldig gaat de politie met de tips om, komen de namen straks boven water, is het wel veilig voor de jongens die gaan bellen."
Op de kalender staat in het Nederlands, Arabisch, Spaans, Russisch en Engels vermeld hoe je politie kunt tippen. Er kan onder meer worden gebeld en gemaild. Ook zijn er manieren om anoniem tips door te geven. Nieuw is een antwoordnummer waar gevangenen post naar toe kunnen sturen. "Dat verzoek kwam uit de pilot", zegt Hammer van de politie.
Gat in het midden
Een andere opmerkelijke vraag was of de kalender ook opgehangen kan worden. "Gedetineerden wilden de kalender graag aan de muur hangen, dus nu zit er in het midden een gat zodat hij met een touwtje kan worden opgehangen."
Verder staat er een jaaroverzicht op een pagina, zodat gevangenen dagen af kunnen strepen. De kalender loopt tot 31 december 2017, maar de bedenkers hopen dat ze er voor 2018 ook weer eentje kunnen maken. Aan het aantal coldcasezaken zal het niet liggen, daar zijn er in Nederland zeker zo'n 1500 van.