De kalender is in vijf gevangenissen verspreid
NOS NieuwsAangepast

Kalender moet gevangenen verleiden tot tips over cold cases

In vijf Nederlandse gevangenissen zijn kalenders verspreid met 52 onopgeloste zaken. De coldcaseteams van de politie hopen die zaken met tips van gedetineerden alsnog op te lossen.

In Nederland zijn er ongeveer 1500 oude onopgeloste zaken. Het gaat voornamelijk om moordzaken. Voor de kalender zijn er 52 geselecteerd uit heel Nederland. Het zijn zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt, voornamelijk met dodelijke afloop.

Zo is er de moord op een 22-jarige studente uit Diemen uit 1989, de 23 jaar oude vermissing van een verslaafde vrouw uit Groningen en de dood van een 8-jarig meisje uit Helmond. Elke week staat het verhaal in hoofdlijnen verteld op de kalender.

Bij elke zaak staat ook vermeld hoeveel tipgeld er is uitgeloofd. In totaal is er 800.000 euro beloning beschikbaar voor de zaken.

Het idee komt uit de Verenigde Staten. Daar wordt aan gedetineerden een kaartspel uitgereikt.

Volgens voorzitter Wim Perlot van het Cold Case Platform spelen getuigen een belangrijke rol bij het oplossen van oude zaken. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er in Nederland honderden mensen rondlopen met informatie. Een deel van deze mensen zit in de gevangenis.

"In de bajes praten gedetineerden met elkaar. Ze biechten een moord op of vertellen wat ze hebben gehoord. De verhoudingen kunnen veranderen, waardoor iemand later alsnog bereid is om het geheim te onthullen", zegt Perlot.

Meer gevangenissen

De proef met de kalenders wordt gehouden in de gevangenissen van Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Schiphol en Zwaag. Als de actie een succes is, worden de kalenders in alle gevangenissen verspreid.

De proef maakt deel uit van een groter project van de politie om aandacht te vragen voor cold cases. Zo komt er een 6-delige televisieserie van SBS 6 over enkele van de zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl