Regime Eritrea organiseert opnieuw bijeenkomst in Nederland
Komend weekend komen mogelijk opnieuw hoge vertegenwoordigers van het regime van Eritrea naar Nederland, meldt radioprogramma Argos. In Rijswijk wordt dan het Eritrean Holland Festival gehouden. Officieel is dat een jaarlijks feest ter ere van de Eritrese cultuur, waar onder meer aandacht is voor de onafhankelijkheidsstrijd die het land voerde met buurland en aartsvijand Ethiopië.
Maar in de regel zijn er hoge politieke functionarissen uit Asmara aanwezig. Met name de komst van de omstreden tweede man van het regime, Yemane Gebreab, kan leiden tot spanningen.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat Gebreab, Eritrese ministers of andere hoogwaardigheidsbekleders dit weekend naar Nederland komen.
De gemeente Rijswijk wijst erop dat het om een cultureel evenement gaat dat sinds 2003 elk jaar wordt gehouden, "zonder noemenswaardige incidenten". Voor zover bij de gemeente bekend komen er geen hoogwaardigheidsbekleders van het Eritrese regime.
Tegendemonstratie
Er is wel melding gemaakt van een tegendemonstratie op zaterdag. Bij de vorige edities werd ook gedemonstreerd. "Samen met politie en het openbaar ministerie bepaalt de gemeente welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn, om zowel het evenement als de demonstratie in goede banen te leiden."
Gebreab is de rechterhand van dictator Afewerki en de oprichter van de enig toegestane politieke partij in Eritrea, die sinds 1993 onafgebroken aan de macht is. Hij was begin deze maand ook bij een festival in Rome.
Zwaargewond
Er zijn berichten dat hij toen in een restaurant werd aangevallen en zwaargewond raakte, maar officieel is daar niets over bekendgemaakt, melden Argos en OneWorld, een platform dat zich bezighoudt met internationale samenwerking en duurzaamheid.
Aanhangers van het regime houden deze zomer festivals op verschillende plaatsen in Europa. Deze maand gebeurde dat al in Italië en in Duitsland, en vanaf vrijdag dus in het Event Plaza in Rijswijk.
In april ontstond er commotie in Veldhoven rond een Eritrese bijeenkomst. Tegenstanders van het regime gingen toen op de vuist met deelnemers aan de conferentie, die eveneens door aanhangers van de regering was georganiseerd. Er braken rellen uit, waarop burgemeester Mikkers de bijeenkomst verbood.
Gebreab zou ook daar zijn opwachting maken. Hij had van Italië een Schengenvisum gekregen, waardoor de toegang tot Nederland hem niet kon worden geweigerd.
Propaganda
Critici zeggen dat het festival in Rijswijk door de dictatuur misbruikt zal worden voor propaganda. Alles wordt gefilmd en de beelden worden in Eritrea vertoond om te laten zien hoeveel steun het regime onder Eritreeërs in het buitenland heeft.
De oppositie is van plan om ook in Rijswijk te komen demonstreren. Kamerleden van PvdA en GroenLinks hebben bezwaar tegen de komst van vertegenwoordigers van het Eritrese regime.
Slavernij
Uit Eritrea vluchten elke maand duizenden mensen om te ontkomen aan de dictatuur, die internationaal veel kritiek krijgt vanwege grove mensenrechtenschendingen. Er geldt een dienstplicht van onbeperkte tijd en er zijn werkkampen waar gevangenen dwangarbeid moeten verrichten. Critici spreken van slavernij. Duizenden tegenstanders van het regime zitten onder erbarmelijke omstandigheden gevangen.
Maar ook in het buitenland zijn Eritrese vluchtelingen vaak niet veilig. Ze worden gedwongen om geld naar hun vaderland te sturen. Er zijn veel verklikkers. Als iemand niet wil betalen, worden in Eritrea achtergebleven familieleden opgepakt, gemarteld of vermoord.
In Nederland wonen ongeveer 20.000 Eritreeërs.