Aangepast

Twee werkelijkheden over Eritrea

Eritreeërs zijn op Syriërs na de grootste groep vluchtelingen in Nederland. Volgens Eden Asmerom vluchten Eritreeërs omdat Eritrea een dictatoriaal regime heeft. Dat is niet waar, zegt Sophia Tesfamariam: Eritreeërs die naar Nederland komen zijn economische migranten.

Twee vrouwen van Eritrese komaf met twee verschillende werkelijkheden. Asmerom is woordvoerder van ECHO, een Nederlands platform voor tegenstanders van het Eritrese regime. Tesfamariam is een Amerikaanse activist en heeft nauwe banden met de Eritrese machtshebbers.

"Het is een kalm en stabiel land", zegt Tesfamariam. "En met het oog op de winsten uit de mijnindustrie kan het zelfs zo zijn dat veel Eritreeërs binnenkort weer terugkeren, want zij wonen liever in hun vaderland."

Asmerom kent het land dat Tesfamariam beschrijft niet. Ze wijst op de vele rapporten, van onder meer de VN, die Eritrea beschrijven als een dictatoriaal regime. "Mensenrechten worden op een grove manier geschonden. Het is de reden waarom duizenden inwoners per maand het land verlaten."

Twee werkelijkheden over Eritrea

Demonstraties in Veldhoven

De tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van de Eritrese overheid leidde afgelopen weekend tot ongeregeldheden in Veldhoven. Wat in de Brabantse stad gebeurde, is een illustratie van de enorme tweestrijd die woedt over de werkelijkheid in Eritrea.

Volgens een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties heeft het regime zich de afgelopen 25 jaar schuldig gemaakt aan systematische misdaden tegen de menselijkheid, waaronder slavernij en martelingen. De VN mocht het land zelf niet in, maar concludeert dat na informatie en verklaringen van 880 vluchtelingen. Om die reden krijgen veel Eritreeërs asiel in Europa.

Maar er zijn wereldwijd ook Eritreeërs die de conclusies van de VN tegenspreken. "Er is geen bewijs voor. Er zijn miljoenen beschuldigingen, maar er is geen bewijs", zegt Tesfamariam. Eritreeërs vluchten volgens haar louter voor het geld naar Europa. "Die komen hier voor het asiel en de economische voordelen."

Sophia Tesfamariam naast president Afewerki in Eritrea

"Een deel van de mensen die dat zeggen zijn regimeaanhangers", zegt Asmerom. "Die zullen ten alle tijden de dictatuur verdedigen, dat is logisch." Een ander deel doet dat volgens haar omdat ze onder druk worden gezet.

"Daarnaast is een kenmerk van een dictatuur dat men niet naar zichzelf kijkt, maar de schuld bij een ander zoekt. Het rapport van de VN zegt voldoende."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het rapport van de VN serieus en maakt zich zorgen over de mensenrechten in Eritrea. "Maar informatie over de situatie in het land blijft onvolledig zolang er geen onafhankelijke onderzoekers worden toegelaten in het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl