Protest voor de vrijlating van de vorige maand gearresteerde Amnesty-voorzitter in Turkije
NOS Nieuws

'Amnesty wordt in Turkije zo langzamerhand uitgekleed'

Het is nog een raadsel waar en waarom ze vastzitten. Maar de arrestatie van het tiental vooraanstaande mensenrechtenactivisten in Turkije is volgens correspondent Lucas Waagmeester "wel heel erg opmerkelijk".

Grootschalige invallen en groepsarrestaties zijn sinds de mislukte coup geen uitzondering. "Maar bij grote internationale organisaties, zoals Amnesty International, zie je dat niet zo vaak", zegt Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

De kritiek van mensenrechtenorganisaties zijn Ankara een doorn in het oog. Volgens de NOS-correspondent wordt Amnesty geregeld weggezet als vijand van het volk. "Wellicht heeft justitie hier dus een reden gevonden om die mensen vast te kunnen zetten."

Als je daar werkt, denk je steeds: wanneer komen ze mij pakken?

Eduard Nazarski van Amnesty Nederland

Binnen een maand zijn twee bestuurders van de Turkse tak van Amnesty opgepakt. Een maand geleden voorzitter Taner Kiliç (vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging) en nu directeur Idil Eser van Amnesty in Turkije.

"Die organisatie wordt hier zo langzamerhand uitgekleed", zegt Waagmeester.

"Het effect voor mijn collega's daar moet enorm zijn", zegt directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse tak. "Als je daar bij Amnesty werkt, denk je steeds: wanneer komen ze mij pakken?" Sinds vorig jaar zijn in Turkije tienduizenden leraren, agenten en ambtenaren gearresteerd.

Niet altijd de vijand

De ngo rapporteerde in het verleden onder meer over martelingen in Turkse gevangenissen en de behandeling van Syrische vluchtelingen. "Allemaal onderwerpen waar de Turkse regering niets van wil weten", zegt Waagmeester. Maar als het over onderwerpen gaat die de regering wél goed uitkomen, draait die houding 180 graden.

"Als Amnesty iets schrijft over misdaden in Syrië wordt dat door de regering vlijtig aangehaald", vertelt hij. Nazarski onderschrijft dat. "Alles over Rusland is ketters en wat we over de VS zeggen is prachtig nieuws. Dan proberen ze er de sier mee te maken."

Treurig

De directeur van de Nederlandse Amnesty hoopt op een fel weerwoord van internationale leiders. Die komen vandaag samen voor de G20-top in Hamburg. Hij hoopt dat premier Rutte de Turkse president Erdogan erop aanspreekt.

Waagmeester vreest dat de arrestaties van gisteren geen prioriteit hebben. Zeker als er loodzware problemen als terrorisme, migratie en klimaatverandering op de agenda staan. "Ik denk dat dit onderwerp raakt ondergesneeuwd. Heel treurig, maar zo gaat dat normaal gesproken op zo'n top."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl