Een protest tegen de G20 in Hamburg, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Trump en Poetin, vrijhandel en het Black Block: G20 begint in Hamburg

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Hamburg is vrijdag en zaterdag even het centrum van de wereld. De leiders van de negentien grootste industrielanden komen er bij elkaar - alleen Saudi-Arabië heeft vanwege de ruzie met Qatar afgezegd. Zij zullen praten over terrorisme, wereldhandel en de problemen op het Afrikaanse continent.

Zo zien het officiële programma en de officiële deelnemers er tenminste uit. Ondertussen zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse president Trump, die voor het eerst zijn Russische collega Poetin zal ontmoeten. Verwacht wordt dat hij zal proberen een coalitie te vormen tegen Noord-Korea.

En dan mag Nederland ook nog aanschuiven bij de G20-top.

Welcome to Hell

Er staat veel op het spel. Bondskanselier Merkel is dit keer de gastvrouw van de G20, en koos Hamburg als plaats van handeling. Tot woede van veel demonstranten: Hamburg is van oudsher een linkse stad, met een grote groep extreem-linkse autonome actievoerders. Die hebben voor vanavond hun welkomstceremonie al aangekondigd: een demonstratie met de naam Welcome to Hell.

Ze kondigden aan dat het zogenoemde Black Block voorop zal lopen. De groep bestaat uit doorgaans extreem-linkse gemaskerde jonge mannen en vrouwen die geweld niet uit de weg gaan.

Agenten patrouilleren op straat in Hamburg

Volgens de actievoerders zal de komende dagen het grootste Black Block ter wereld actief zijn. De politie houdt rekening met zeker 8000 demonstranten die mogelijk gewelddadig zijn. In totaal denken ze dat er 100.000 demonstranten naar Hamburg kunnen komen.

Het is al weken onrustig in de stad. Politiewagens zijn in brand gestoken, het huis van de directeur van het conferentiecentrum is beklad en kabelkasten van de spoorwegen werden in brand gestoken. Dat laatste gebeurde tijdens een gecoördineerde actie op meerdere plekken in Duitsland. Daardoor was het treinverkeer op zeker dertien plekken twee dagen lang ontregeld.

Veel inwoners ontvluchten de komende dagen dan ook de stad. En winkeliers timmeren hun ramen nu al dicht, uit angst voor wat komen gaat.

Welcome to Hell: demonstraties in Hamburg tegen de G20-top

Op uitnodiging van de Duitsers schuiven dit jaar ook Spanje, Noorwegen en Nederland aan bij de G20. Demissionair premier Rutte (VVD) is er dus bij. Het belangrijkste thema wat hem betreft is vrijhandel: die staat met Trumps koers van America First onder druk.

"Voor onze economie is het thema vrijhandel belangrijk", zegt Rutte. "Twee miljoen banen in Nederland zijn direct afhankelijk van de export. Dat is voor mij topprioriteit."

Merkel, Rutte en veel andere leiders hopen dat Amerika terugkomt van zijn nieuwe, isolationistische koers. Zo wil Trump een importheffing op staal om de eigen staalindustrie te beschermen. Tegelijkertijd staat China al klaar om in het gat te springen dat Amerika mogelijk achterlaat.

Veel wordt niet bereikt, wel veel voorkomen

De wereldleiders zullen proberen verdere afspraken te maken tegen internationaal terrorisme. En ook Afrika speelt een grote rol: hoe om te gaan met grote groepen migranten? Hoe de levensomstandigheden van de Afrikanen te verbeteren? Vooral voor Duitsland is dat een belangrijk thema.

Maar wat zo'n top nu uiteindelijk oplevert, is vaak onduidelijk. De Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt zei ooit: "Veel wordt op zo'n top niet bereikt, maar wel wordt voorkomen dat het erger wordt."

Dat zou, als je kijkt naar Noord-Korea, de verhouding tussen Trump, Rusland en de rest van de wereld én naar het internationaal terrorisme, al heel wat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl