Een demonstratie van Amnesty in Berlijn tegen mensenrechtenschendingen in Turkije
NOS NieuwsAangepast

Turkije pakt voorzitter Amnesty International op

Turkije heeft de voorzitter van de Turkse afdeling van Amnesty International opgepakt en ook 22 andere advocaten.

Taner Kiliç en zijn collega's zouden banden hebben met de Gülen-beweging, die door de Turkse regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Amnesty International gelooft daar niets van. "Omdat elk bewijs voor betrokkenheid bij misdrijven ontbreekt, roepen wij Turkije op om Taner Kiliç en de 22 anderen onmiddellijk te laten gaan en alle aanklachten tegen hen in te trekken", meldt de website.

Patroon

Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse afdeling denkt dat de arrestatie van Kiliç ook te maken heeft met zijn mensenrechtenwerk. Dat werd in tweede instantie ook als reden aangevoerd, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De aanhouding past in het patroon dat steeds meer mensen opgepakt worden, meent Nazarski. Dat zijn er al bijna honderdduizend, onder wie veel mensen die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, zoals journalisten en advocaten.

Protest

Amnesty probeert de druk op de Turkse regering op te voeren, onder andere door overheden te vragen bij Turkije aan te dringen op vrijlating van Kiliç. Wat Nazarski betreft zou er "een storm van protest" moeten opsteken, temeer omdat de signalen over marteling in Turkse gevangenissen ook toenemen.

Amnesty heeft zijn medewerkers in Turkije geadviseerd voorzichtig te zijn in hun uitlatingen, maar wel zo veel mogelijk door te gaan met hun mensenrechtenwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl