Een brokstuk van MH17 dat werd tentoongesteld na de presentatie van het rapport van de OVV, eerder dit jaar
Aangepast

'MH17-verdachten krijgen in Nederland eerlijker proces'

De verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 zullen door een Nederlandse rechtbank worden berecht, onder de Nederlandse wet. Dat hebben de vijf landen van het Joint Investigation Team (JIT) besloten, die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

Een goede keuze, vindt hoogleraar internationaal recht Göran Sluiter, die daar al langer voor pleit. Volgens hem heeft Nederlandse berechting veel voordelen. "We hebben een goed functionerend Openbaar Ministerie en een goed georganiseerde rechtsstaat."

Daarnaast zal vervolging onder Nederlandse regie voor de verdachten het eerlijkst verlopen. "Die mogen ervan uitgaan dat ze een eerlijk proces krijgen in Nederland. Over de onpartijdigheid van Oekraïne is meer twijfel."

Spooktribunaal

Er lagen bij het JIT verschillende opties op tafel om de verdachten te vervolgen, waaronder het oprichten van een rechtbank door de betrokken landen: Nederland, Australië, België, Oekraïne en Maleisië. Maar volgens Sluiter is dat ingewikkeld, kost het veel geld en levert het niet altijd wat op.

"Kijk naar het Libanon-tribunaal in Rijswijk, dat is misschien wel het slechtste voorbeeld van een internationaal tribunaal. Het is een spooktribunaal waar nog geen enkele verdachte aanwezig is geweest. Dat wens ik de nabestaanden van MH17 niet toe", zegt Sluiter.

De oprichting van een tribunaal van de Verenigde Naties viel af toen dat twee jaar geleden in de VN-Veiligheidsraad werd geblokkeerd door Rusland.

Het internationale onderzoeksteam JIT heeft ongeveer honderd personen in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afvuren van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde

Internationaal strafrecht-expert en advocaat Geert-Jan Knoops vindt de beslissing voor een proces in Nederland te voorbarig. "Dan pas kunnen wij verder spreken."

Hij vindt dat er eerst bewijzen op tafel moeten komen. "Het onderzoek moet nu alle aandacht krijgen. Daarna kunnen we collectief kijken hoe we verder moeten en misschien ook Rusland aan boord krijgen", zegt hij.

Sluiter vindt juist dat het lang heeft geduurd voordat Nederland de regie heeft genomen. "Nederland wilde misschien ook wel een internationaal tribunaal vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid, dat zo'n tribunaal met zich meebrengt. Maar gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl