Separatisten bij herdenking MH17
Aangepast

MH17: chronologie van de belangrijkste militaire ontwikkelingen

Om het neerhalen van vlucht MH17 te verklaren, is het cruciaal om in te zoomen op de strijd op de grond in het gebied. Een reconstructie vanuit militair perspectief verklaart beter hoe het kon gebeuren dat een burgertoestel met 298 mensen aan boord werd neergeschoten door één van de strijdende partijen.

Deze militaire reconstructie leidt tot de onvermijdelijke conclusie dat pro-Russische separatisten het toestel neerhaalden. Vermoedelijk omdat ze het aanzagen voor een Oekraïens militair vliegtuig.

Dit is de chronologie van de belangrijkste militaire ontwikkelingen in juli 2014.

11 juli

Escalatie in het conflict tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïes leger. Voor het eerst is duidelijk dat vanuit Rusland artillerieaanvallen worden uitgevoerd.

14 juli

Een nieuwe escalatie: een Oekraïens transportvliegtuig Antonov-26 wordt neergehaald bij Loegansk. Het toestel vliegt op 6500 meter hoogte. Diezelfde dag verplicht Oekraïne burgertoestellen op een minimale hoogte van 8700 meter te vliegen.

15 juli

Oekraïense gevechtsvliegtuigen raken een appartementencomplex in het door rebellen gecontroleerde Sniznoje. Twaalf burgers komen daarbij om het leven. In de nacht van 15 op 16 juli zijn er zware gevechten bij het grensplaatsje Marinovka. Rebellen proberen daarvandaan door te breken naar de Russische grens. Oekraïense soldaten willen dat voorkomen.

16 juli

In de strijd om Marinovka vragen Oerkraïense commandanten om luchtsteun. Die volgt 's middags maar raakt per ongeluk ook eigen troepen. Twee Oekraïense SU-25's worden door vijandelijk vuur geraakt. Eén toestel stort neer. Oekraïense gevechtsvliegtuigen komen volgens de nationale veiligheidsraad in Kiev twaalf keer in actie. Gevechtshelikopters voeren 17 missies uit. De separatisten hebben het zwaar. In een afgetapt telefoongesprek zegt een van hen uit te kijken naar de komst van een Buk.

17 juli

In de eerste uren van de 17e juli komt de Buk-installatie vanuit Rusland de grens over in door rebellen gecontroleerd gebied. In de ochtend volgen meerdere telefoongesprekken over de plaats waar de Buk naar toe moet. Een Franse journaliste ziet die ochtend in een hotel in Donetsk dashcam-beelden van de installatie, op weg naar Sniznoje.

Even na het middaguur arriveert de Buk in een veld ten westen van Pervomajsk. Om 16:18 belt een onbekende soldaat met rebellencommandant Igor Bezler met de mededeling: 'er vliegt een vogeltje in uw richting'. Twee minuten later wordt vlucht MH17 neergehaald.

Kort daarop versturen de separatisten een persbericht dat in de buurt van Torez een AN-26 is neergeschoten. Er zijn geen burgerslachtoffers.

Dronebeelden: in dit gebied kwam vlucht MH17 neer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl