Twee dassen die niet worden gevolgd door een camera
Aangepast

'Maak verjagen en desnoods afschieten van dassen mogelijk'

Boeren zijn de opmars van de das meer dan zat en pleiten voor mogelijkheden om het dier te bestrijden. Dassen knagen aan gewassen en tractors zakken weg in de holen die dassen graven. De populatie is volgens boeren zo groot dat "verantwoord faunabeheer" nodig is om schade te voorkomen.

"Het verjagen van dieren richting natuurgebieden moet mogelijk zijn. Dat zien wij als een oplossing", zegt Jan Bloemerts van landbouworganisatie LTO Noord. "We zetten in op preventie, maar ook bejagen is een laatste mogelijkheid."

Bij boer Yvonne Oosterhuis loopt de schade op tot duizenden euro's per jaar. "De dassen graven kuiltjes van 15 centimeter diep, op zoek naar wormen en muizen. Ook vreten ze aan rijpe maiskolven, en dan niet een hele kolf maar ze nemen overal een hapje van. Daardoor ontstaan er schimmels in de mais."

Afrastering van het land is geen optie voor Oosterhuis. "Als je 100 hectare in het draad wil zetten, met drie draden en ook nog halve meter in de grond, zijn de kosten wel heel erg hoog."

'Hier zie je het spoor van de dassen naar het maisland'

Maar volgens hoogleraar biodiversiteit Hens Runhaar werken maatregelen als afschieten of verjagen niet. "Boeren hebben een voedselgebied voor dassen gecreëerd, dus ze blijven toch wel komen."

"Dassen houden van graslanden met veel wormen en als er dan ook nog mais staat, is het helemaal een gedekte tafel. Dan kun je wel een familie wegjagen, maar de volgende dag komt er dan een volgende voor terug."

Daarnaast stelt de hoogleraar dat de schade wel mee valt. "Ik denk dat het een beetje opgeblazen wordt. In Drenthe is afgelopen jaar voor 70 duizend euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Op het totaalbedrag van faunaschade is dat heel beperkt."

'Ik vind dassen fantastische mooie dieren'

De schade die boeren lopen, hoort volgens Runhaar bij het bedrijfsrisico. "In Nederland hebben we daar een heel mooi systeem voor. Boeren kunnen daar een vergoeding voor aanvragen, bekostigd door de belastingbetaler."

Maar volgens Bloemerts van LTO Noord wordt er weinig gebruikgemaakt van het systeem. "De vergoeding volstaat vaak niet. Daar komt nog bij dat de meeste provincies een inleg van 300 euro vragen."

'Dassen worden een probleem'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl