RTV Drenthe/archief
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Das blijft beschermd in Drenthe, maar boeren zijn schade zat

Boeren die zich ergeren aan de schade die dassen veroorzaken, moeten het volgens de provincie Drenthe nog maar even volhouden. RTV Drenthe sprak met gedeputeerde Henk Jumelet, die zegt dat de provincie zich moet houden aan het rijksbeleid.

Arend-Jan Booij, boer in Wapserveen, is helemaal klaar met de dassen. De dieren knagen aan zijn gewassen. "Van mijn dertien hectare maïs ben ik een halve hectare kwijt door de das." De das valt onder de landelijke Faunawet, die de dieren, hun directe leefomgeving en burcht beschermt tegen bestrijding. In Drenthe leven zo'n 500 dassen.

Supermooi dier

Ook boerin Yvonne Oosterhuis ergert zich aan de schade, ze wil dat er wordt opgetreden tegen de das. "De das heeft het jarenlang te goed gehad, nu zijn het er te veel en zorgen ze voor overlast. Ik vind het een supermooi dier, maar er zijn maatregelen nodig om de overlast tegen te gaan."

Jumelet betreurt de schade die de boeren lijden. "In principe krijgen de boeren alle schade vergoed. We kunnen als provincie niet veel meer doen dan het aanvragen van de vergoeding makkelijker maken. Er zijn weinig mogelijkheden, we hebben ons te houden aan de landelijke regelgeving."

Advertentie via Ster.nl