RTV Drenthe
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Dassen beschadigen graven in Dwingeloo

Op een kerkhof in Dwingeloo richt een dassenfamilie flinke schade aan. De dassen bouwen een burcht tussen de graven en dat leidt tot gaten in de grond bij sommige grafmonumenten. De gemeente kan voorlopig alleen maar toekijken, want dassen zijn beschermd.

Rond de plekken waar de dassen aan het bouwen zijn, heeft de gemeente een roodwit lint gespannen."Je mag het dier niet verstoren. Daarom hangt dat lint er", zegt wethouder Geertsma tegen RTV Drenthe. Maar hij heeft er een dubbel gevoel bij.

Ontheffing

De gemeente Westerveld- waar Dwingeloo onder valt- heeft inmiddels een ontheffing aangevraagd om de dassen te verjagen, maar die procedure duurt normaalgesproken vier tot zes weken. De ontheffing is echter vanochtend al ondertekend, een stuk sneller dan verwacht.

"In dit geval is het natuurlijk pijnlijk voor de nabestaanden en is er meteen actie ondernomen", zegt een woordvoerder van de provincie tegen RTV Drenthe. "We hebben overleg gehad met verschillende instanties en de handtekeningen zijn net gezet. De gemeente Westerveld kan dus in overleg met de begrafenisondernemer aan de slag."

De dassen zullen waarschijnlijk verjaagd worden met geurstoffen waar ze een hekel aan hebben. Als de dassen eenmaal verdreven zijn, wil de gemeente de dieren weghouden met een afrastering rond de begraafplaats.

Advertentie via Ster.nl