Aangepast

'Marokkaanse regering moet in gesprek met inwoners Rif'

Het stel Monaim Elghalbzouri en Najima el Morabet uit Rotterdam volgt de protesten in de Rif op de voet. Beiden komen oorspronkelijk uit de Marokkaanse stad Al Hoceima waar al de hele week duizenden mensen de straat op gaan. Ze eisen de vrijlating van protestleider Nasser Zafzafi, die maandag werd opgepakt.

Onder leiding van protestleider Zafzafi eisen de Riffijnen onder meer beter onderwijs en betere zorg. Ook moet er wat gebeuren aan de corruptie en werkloosheid.

"Het feit dat mensen die ziek zijn 7 à 10 uur moeten reizen om ergens in Rabat of Casablanca een ziekenhuis te bezoeken zegt genoeg. Basale rechten als onderwijs en gezondheidszorg zijn er niet. Verder is er in de hele Rif amper werk", zegt Elghalbzouri.

Ook willen de demonstranten een einde aan de status van militaire zone die het gebied sinds 1958 heeft. "Het lijkt soms echt of je in Gaza bent, om de zoveel tijd is er een checkpoint. En dat is de laatste tijd alleen maar toegenomen."

Protesten in het Marokkaanse Rifgebergte

De spanningen namen toe nadat Zafzafi afgelopen vrijdag een imam die de protesten veroordeelde in de rede viel. "De dag voor de ramadan zijn de preken overal hetzelfde alleen in Al Hoceima ging het over fitna, de onrustzaaiers. Zafzafi heeft daar wat van gezegd, dat is de plicht van een moslim", vertelt de Rotterdammer. De protestleider werd nadat hij eerst was ondergedoken alsnog opgepakt.

Zware aantijgingen

Een neef van El Morabet die demonstreerde in Al Hoceima, is ook opgepakt. "Zijn vrouw belde mij dat Mohammed is opgepakt door de gendarmerie. Mohammed is altijd actief geweest. Het is een jonge activist, linksgeoriënteerd, democratisch en hij heeft veel normen en waarden."

De man zit vast in Casablanca, maar verder weet de familie niets. Zelfs zijn advocaat heeft nog niet met hem mogen spreken.

Volgens Elghalbzouri wordt hem zware aantijgingen ten laste gelegd. "Aantijgingen die via de terrorismewetgeving berecht moeten worden. Dat betekent de staatsveiligheid in gevaar brengen."

De Marokkaanse politie heeft bekendgemaakt dat er de afgelopen tijd in het noorden van het land 40 demonstranten zijn opgepakt. Volgens een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie zitten er zeker 50 mensen vast.

De protesten zijn inmiddels overgewaaid naar andere Marokkaanse steden. In Casablanca en Rabat gingen mensen de straat op uit solidariteit met de inwoners van de Rif.

Elghalbzouri denkt niet dat het de regering gaat lukken om de spanningen in de kiem te smoren. "Dat is tot op heden niet gelukt. De overheid komt de mensen niet tegemoet in hun eisen. Kijk naar wat de mensen vragen, ga in gesprek, dat is nodig."

'Marokkaanse regering moet in gesprek met inwoners Rif'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl