Onrust in Marokko: 'Blij dat ik hier ieder moment weg kan'
"Ik ga normaal gesproken naar Marokko om te ontspannen, maar tot vorige week heb ik vooral gedemonstreerd." S., een Marokkaanse Nederlander die anoniem wil blijven, vertelt aan de NOS hoe de onrust in het Rif-gebied verloopt.
S. kwam een paar maanden geleden aan. De demonstraties in de stad Al Hoceima waren toen al een tijdje gaande. Het startschot daarvoor was de dood van visverkoper Mohsin Fikri, in oktober vorig jaar.
Onder leiding van protestleider Zafzafi eisten de Riffijnen onder meer beter onderwijs en betere zorg. Ook moest er wat gebeuren aan de corruptie en werkloosheid.
Vreedzame protesten
Na een maand sloot S. zich aan bij de demonstranten. "We hadden een vaste groep, die een paar keer per week de straat op ging. Steeds meer mensen sloten zich aan. Het waren altijd vreedzame protesten, Zafzafi zei dat er geen geweld gebruikt moest worden."
Afgelopen vrijdag veranderde de situatie. Een imam zei tijdens een preek dat de protestleider voor onrust zorgt. Zafzafi onderbrak de imam en dat is verboden. In alle haast hielpen mensen hem onder te duiken.
Maandag werd Zafzafi in een huis in de omgeving van Al Hoceima opgepakt. S. denkt dat de politie door iemand is getipt over de schuilplaats. "Het is ongelooflijk wat mensen doen voor geld, al is het maar twintig euro."
Volgens bronnen van S. is de politie het huis met grof geweld binnengevallen. "De persoon die Zafzafi hielp onderduiken is zwaar mishandeld, tot hij meer informatie gaf. Ze zijn allebei afgevoerd naar Casablanca. Niemand weet hoe het nu met ze gaat."
Sinds maandag demonstreert S. niet meer. "Ik weet niet of het waar is, maar ik heb het gevoel dat ik in de gaten gehouden word, dus ik houd me voorlopig gedeisd. Mensen zijn heel bang. Sommigen vrezen dat het hier net zo zal gaan als in Syrië."
De toekomst verontrust ook S. "Niemand durfde ooit op te staan als leider. Zafzafi deed dat wel, op een vreedzame manier. Ik acht de kans heel klein dat hij vrijkomt en ik denk niet dat iemand hem zal vervangen. Het risico is nu dat het met de dag erger wordt. Het volk is heel boos, ik houd mijn hart vast."
Nu pas begrijpt S. echt goed waarom de vorige generatie naar Nederland gekomen is. "Corruptie is hier aan de orde van de dag, je bent pas wat waard als je geld hebt. Respect is er gewoon niet. Ik ben vreselijk blij dat ik ieder moment een ticket kan boeken en kan vertrekken."