Aangepast

De uitzending van 28 maart

Formatiedag dertien: debat in de Kamer

Vandaag debatteert de nieuwe Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag. Voor dit debat is verkenner Edith Schippers ook uitgenodigd, zodat zij vragen over haar verslag kan beantwoorden. Zoals verwacht heeft Schippers geadviseerd een VVD-informateur te laten onderzoeken of een stabiel kabinet kan worden gevormd van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Alle vier die partijen hebben Schippers zelf als informateur genoemd, dus het staat wel vast dat de Kamer haar inderdaad zal benoemen.

Oproep aan de informateur: het klimaat

Voor Nederland heeft het klimaatakkoord van Parijs enorme gevolgen. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95 procent zijn verminderd. Daarvoor is volgens deskundigen en politici een enorme omslag nodig in de politiek en economie. Met welke maatregelen moet het nieuwe kabinet komen?

In een serie van vijf delen besteedt Nieuwsuur aandacht aan thema's die een grote rol spelen in de formatie van een nieuw kabinet. Vandaag deel 2: de klimaatverandering en het milieu.

Zero Days

De documentaire 'Zero Days' vertelt het verhaal van de cyberoorlog die aan de gang is waarbij de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Iran betrokken zijn. De aanvallen met Stuxnet, een computervirus dat zo krachtig is dat geen enkele computer er tegen bestand is, hebben als doel het nucleaire programma van Iran te saboteren. Maar inmiddels heeft het virus zich ongecontroleerd verspreid op vele computers wereldwijd.

"Cyberaanvallen zijn dé bedreiging van de toekomst. Zowel voor landen, burgers, bedrijven en infrastructurele netwerken", zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vorige maand. Hoe kan Nederland zich hiertegen wapenen?

Burgerslachtoffers Mosul

Bij de strijd tegen IS om de twee na grootste stad van Irak zijn sinds oktober naar schatting al meer dan 450 burgerdoden gevallen. 150 Bij een aanval afgelopen zaterdag. Onduidelijk is nog of de coalitietroepen onder leiding van Amerika verantwoordelijk zijn voor die aanval. Amnesty en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen.

Te gast is journaliste Judit Neurink, die in Mosul woont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl