Turkse Nederlands zijn verbaasd dat het kabinet niet wil dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne komen voeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken en de Turkse minister van Familiezaken willen komend weekend in Nederland campagne voeren voor een grondwetswijziging, die Erdogan meer macht geeft. Turkije houdt daar volgende maand een referendum over.
Necdet Yuksekbas, vertegenwoordiger van de nee-campagne, vindt dat Turkse Nederlanders het recht hebben om geïnformeerd te worden. "We hebben ook het recht in Nederland om als Turkse burgers te stemmen bij dit referendum. Het is vanzelfsprekend dat mensen die hier mee bezig zijn, zoals ministers en parlementariërs, hier komen om hun werk te doen."
Ook bij een debat gisteravond van radiozender FunX in Den Haag begrijpen Turkse Nederlanders het standpunt van het kabinet niet. "Als wij in Nederland beweren democratisch te zijn, dan vind ik dat elke minister, al is het iemand uit Israël of Frankrijk, recht heeft om naar Nederland te komen en campagne te voeren", zei een aanwezige vrouw.
"Ik vind het frappant dat de PKK wel een eigen demonstratie in Nederland heeft gekregen. In mijn ogen is dat een terroristische organisatie met een politiek doel in Turkije", zegt een ander.
Dit zal alleen maar leiden tot meer ja-stemmen.
De Turkse minister Mevlut Cavusoglu liet weten dat hij hoe dan ook naar Nederland komt. "Als minister Koenders mij netjes vraagt om na de verkiezingen van 15 maart te komen, dan doe ik dat. Als ik niet mag komen, ga ik aanstaande zaterdag."
Premier Mark Rutte liet vandaag weten dat hij tegen zo'n bezoek is. "Dit vinden wij voor 15 maart en na 15 maart."
Minister Koenders heeft zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu duidelijk gemaakt dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan een bezoek van hem aan ons land. Er komt geen officiële ontvangst of politie-escorte. Volgens Rutte is dat "tussen bondgenoten het sterkste signaal wat je kunt geven".
Mustafa Aslan, campagneleider van de AK-partij Nederland, denkt de uitlatingen van het kabinet juist een averechts effect hebben. "De Turkse bevolking is in het algemeen een emotioneel volk en dit zal alleen maar leiden tot meer ja-stemmen." Het ja-kamp is van plan om komende weken meer Turkse politici naar Nederland te halen.
Het is nog de vraag of de bezoeken van de ministers doorgaan dit weekend. Beide locaties waar de bijeenkomsten gehouden zouden worden, hebben afgezegd. Campagneleider Aslan is hard op zoek naar een nieuwe locatie waar minister Cavusoglu zaterdag kan spreken.
Bondgenoot
Volgens oud-minister Ben Bot zit Nederland klem tussen een bondgenoot waarmee het een associatieverdrag heeft en de eigen normen en waarden. "Een belangrijk onderwerp dit moment. Daar moeten we tussendoor schipperen. We willen niet dat Turkse bewindslieden hier reclame komen maken voor het referendum, aan de andere kant zegt onze eigen constitutie dat je vrij onze mening mag geven. Dus ook een Turkse minister."
Bot benadrukt dat het kabinet het standpunt goed moet onderbouwen. "Want op zichzelf is er niks op tegen dat mensen hier een toespraak houden, waarvan Erdogan zelf heeft gezegd: Turken zijn vrij om nee te stemmen."