Dick Bruna, geestelijk vader Nijntje, is overleden
NOS NieuwsAangepast

"Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten", zegt premier Rutte in reactie op de dood van Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zijn kinderen met de verhalen van Bruna opgegroeid, blijkt wel uit de aandacht die er is voor het overlijden van de tekenaar.

Rutte noemt de schepping van het witte konijntje "absoluut Nederlands cultuurgoed". Ook prijst hij Bruna voor de manier waarop hij kleine kinderen in zijn boeken uitlegt hoe je bijvoorbeeld met verdriet moet omgaan, bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. "Dat is heel bijzonder."

Nijntje was niet alleen in Nederland razend populair, weet ook Rutte. "Ik was een paar jaar geleden in Japan en ik kan zeggen: daar is Dick Bruna echt een nationale held en Nijntje een nationaal begrip. Het is een groot man, een groot kunstenaar. He will be missed."

Rutte overvallen door nieuws Dick Bruna

Minister Bussemaker van Cultuur noemt Bruna "een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid: Nijntje in de Speeltuin, Nijntje op School, Nijntje in het Museum. Wie heeft ze niet gelezen?''.

"Zijn werk is tijdloos in zijn eenvoud, waardoor iedereen zich er wel in herkent. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen Nijntje op hun beurt doorgeven aan hún kinderen. Daar ben ik van overtuigd."

Taalontwikkeling

Op Twitter worden tekeningen van Nijntje gedeeld en wordt het werk van Bruna geprezen. "Dankzij mijn kleinkinderen zullen we voorlopig nog wel genieten van Dick Bruna's creaties. Moge hij rusten in vrede", schrijft iemand. "Dick Bruna is van onschatbare waarde voor de taalontwikkeling van kinderen geweest", luidt de tweet van iemand anders.

Op meerdere plaatsen in Utrecht, zoals bij het nijntje museum en het beeld van Nijntje op het Nijntje Pleintje, zijn bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de geestelijk vader van het konijntje.

Op het Nijntje Pleintje vertelt Jelle dat Nijntje vroeger een groot deel van zijn leven uitmaakte en dat hij wel geschrokken is over de dood van Bruna. Het eerste waar hij aan dacht was: gaat Nijntje nu ook stoppen? "Ik wist dat Nijntje heel beroemd was, maar ik weet pas sinds vandaag wie het getekend heeft. Ik vind het knap wat hij heeft bereikt", zegt Jelle.

  • Thomas van Vliet
    Bloemen en kaarsjes op het Nijntje Pleintje
  • ANP
    Mensen leggen bloemen neer bij het nijntje museum
  • Petra Steenhoff/NOS
    Het Nijntje pleintje in Utrecht
  • Jos Schutten
    Ander beeld van Nijntje in Utrecht, met rouwlint

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen boekjes verkocht van Nijntje, in het buitenland bekend onder de naam Miffy. Nieuwssites van over de hele wereld berichten dan ook over de dood van Bruna.

Miffy is vooral erg populair in Japan. Jaarlijks komen veel Japanners naar het Nijntje Museum in Utrecht. Om die reden zijn de uitlegborden in het museum niet alleen in het Nederlands en Engels, maar ook in het Japans.

Dick Bruna is de tweede grote Nederlandse tekenaar die dit jaar overlijdt. Vorige maand overleed Jan Kruis, de tekenaar van Jan, Jans en de kinderen, op 83-jarige leeftijd. Cartoonist Ruben L. Oppenheimer maakte daar onderstaande combinatietekening over:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl