Voorlopig geen proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog
Er komen voorlopig geen proefboringen naar aardgas bij Schiermonnikoog. Het van oorsprong Franse gasbedrijf ENGIE E&P Nederland ziet ervan af. Nieuwe wetgeving maakt het onaantrekkelijk om door te gaan met de plannen, laat het bedrijf weten. Daardoor zouden er veel meer investeringen nodig zijn om gas te winnen op de beoogde locatie. Ook de plannen voor boringen op andere locaties lijken daarmee van de baan.
ENGIE maakte zijn besluit bekend kort nadat de Raad van State juist had besloten dat twee proefboringen door het bedrijf door mochten gaan. Bezwaren van verschillende actiegroepen tegen de boringen werden ongegrond verklaard.
Omdat de vergunning specifiek aan ENGIE was verleend, zijn proefboringen voorlopig van de baan. Als een ander bedrijf ook een proefboring wil doen, moet er een nieuwe vergunning worden aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.
De kans is heel klein dat opnieuw eenzelfde vergunning wordt verleend. Een recente aanpassing van de Mijnbouwwet maakt dit onwaarschijnlijk. Minister Kamp informeert de Tweede Kamer vanmiddag over het besluit van het ENGIE.
Ternaar
De Waddenvereniging is een van de actiegroepen die tegen de boringen zijn. "Wij zijn natuurlijk super blij dat ENGIE niet gaat boren", reageert directeur Arjan Berkhuysen. Volgens Berkhuysen zal de nieuwe wetgeving ook gevolgen hebben voor andere plannen voor gasboringen. "Ik denk dat het plan om in Terschelling te boren met de nieuwe wetgeving ook onmogelijk is geworden. Er is ook nog een plan in Ternaar, maar dat ligt net buiten het gebied waar de wetgeving over gaat. Dus dat is onduidelijk."
Dat de Raad van State wel toestemming gaf voor de proefboring komt omdat die beslissing is genomen op basis van de inmiddels achterhaalde wetgeving van voor 1 januari. Volgens het oude regime waren de proefboringen mogelijk omdat het gaat om proefboringen waar gas wordt opgespoord en er niet meteen gas wordt gewonnen. Voor het daadwerkelijk winnen van gas is weer een aparte vergunning nodig.
De tegenstanders hoeven niet bang te zijn dat de boringen schade veroorzaken aan de natuurgebieden bij Schiermonnikoog of dat het landschap eronder lijdt, aldus de Raad van State. De boorplatforms staan ver genoeg in zee, zodat ook toeristen geen last hebben van de boringen.
Minister Kamp gaf vorig jaar toestemming om twee proefboringen te doen naar aardgas bij Schiermonnikoog aan ENGIE. Hij kon de vergunning voor de boringen niet weigeren, zei hij toen.
ENGIE gaf eerder al aan nog niet te weten of de hoeveelheid gas in het gebied wel de moeite waard is.