Gisteren voerden de bewoners van Schiermonnikoog in Den Haag actie tegen de boringen ANP

Het Franse energiebedrijf Engie ziet in de bezwaren in de Tweede Kamer en bij de eilandbewoners geen reden de proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog te schrappen. Dat zegt het bedrijf op vragen van de NOS.

"We zijn deze procedure drie jaar geleden begonnen en vinden het belangrijk om ook de volgende stap in het proces zorgvuldig te benaderen", zegt een woordvoerder. "Dat betekent dat mensen de komende weken bezwaar kunnen aantekenen, en we wachten de uitkomst daarvan af."

Vrijwillig

Gisteren bleek dat de Tweede Kamer een wetswijziging van de PvdA steunt, die gaswinning op de Waddeneilanden, op de Waddenzee, in Natura2000-gebieden en in Werelderfgoedgebieden in deze regio verbiedt.

In dat voorstel blijft het mogelijk om vanaf de buitenranden onder die gebieden gas te winnen, zoals Engie dat wil doen bij Schiermonnikoog. De regels daarvoor worden wel veel strenger. PvdA-Kamerlid Vos hoopt dat door zijn voorstel energiebedrijven vrijwillig afzien van boringen bij de Waddeneilanden.

Begrip

Engie wil daar niet op vooruitlopen. "We hebben begrip voor de gevoelige kanten van dit project. Daarom zijn we van begin af aan met alle belanghebbenden in gesprek gegaan en zijn we aan bijna alle bezwaren tegemoetgekomen." De proefboringen vinden bijvoorbeeld alleen plaats in de wintermaanden, buiten het drukste toeristenseizoen. En de helikopters die van en naar het booreiland vliegen nemen een route die zo weinig mogelijk geluidsoverlast oplevert.

Minister Kamp liet gisteren doorschemeren dat het niet ondenkbaar is dat Engie na de proefboringen ook een gaswinningsvergunning krijgt van de overheid, bijvoorbeeld voor de optie dat er geen permanente boortoren in zee komt, maar een leiding over de zeebodem naar een elders gelegen installatie.

Het Franse energiebedrijf, dat zelf ook nog niet weet of de hoeveelheid gas wel de moeite waard is, houdt de discussie in Nederland scherp in de gaten.

STER reclame