NOS Nieuws

Kamer verbiedt gaswinning Wadden, Schiermonnikoog onzeker

De Tweede Kamer steunt een wetswijziging van de PvdA die gaswinning op de Waddeneilanden, op de Waddenzee, in Natura2000-gebieden en in Werelderfgoedgebieden in deze regio verbiedt. Maar in dat voorstel blijft de winning onder die gebieden vanaf de buitenranden onder strengere voorwaarden mogelijk, bijvoorbeeld bij Schiermonnikoog.

Een meerderheid is voor de wijziging, al zouden SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren veel verder willen gaan. "Je kunt hier de blaren op je tong praten als oppositiepartij, maar zonder steun van een van de regeringspartijen ben je nergens. Zo is het spel", concludeert SP-Kamerlid Smaling.

Gas winnen

Volgens PvdA-Kamerlid Vos maakt zijn voorstel evengoed een eind aan toekomstige proefboringen en gaswinningsplannen in de gebieden vanaf de buitenranden. Hij hoopt dat energiebedrijven er vrijwillig van afzien omdat echt gas winnen vrijwel nooit zal mogen.

Dat geldt ook voor de proefboringen waar al een vergunning voor is verleend, zoals bij Schiermonnikoog. Vos denkt dat energiebedrijf Engie daar nooit gas gaat winnen. "Bij bodemdaling zal de gaswinning onmiddellijk worden stopgezet. Maar het is maar de vraag of het ooit zo ver zal komen."

Boorplatform

Minister Kamp denkt juist dat het best mogelijk is dat de overheid voor Schiermonnikoog een gaswinningsvergunning verleent, als er gas blijkt te zitten. "Want het kan ook met een pijplijn over de zeebodem naar een bestaande installatie, zodat je helemaal niks ziet", zegt de minister. Nederland heeft het gas volgens hem ook nodig.

De actiegroep Horizon Schiermonnikoog weet dus nog steeds niet of vanaf volgend jaar een boorplatform vanaf het eiland te zien zal zijn. De organisatie was met de burgemeester en andere actiegroepen naar Den Haag gekomen om het debat bij te wonen en op het Plein te demonstreren.

De NOS heeft vorige week het Franse energiebedrijf Engie, dat een vergunning heeft voor proefboringen bij Schiermonnikoog, gevraagd of de weerstand in Nederland verandering kan brengen in de boorplannen. Het bedrijf heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

  • Engie
    Een indruk van hoe een boorplatform vanaf Schiermonnikoog te zien zal zijn
  • Engie
    De door Engie geplande proefboorlocatie bij Schiermonnikoog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl