Op Schiermonnikoog zijn ze woedend over het besluit van minister Henk Kamp om proefboringen naar aardgas toe te staan. "De wijze waarop dit er doorheen wordt gedrukt, dan kun je niet anders dan heel boos zijn", zegt wethouder Jan Dijkstra.
Het van oorsprong Franse bedrijf ENGIE E&P Nederland heeft toestemming gekregen voor twee proefboringen. Ook mag het bedrijf een tijdelijk boorplatform bouwen ten noorden van het Waddeneiland.
De boringen worden gedaan in een natuurgebied. "Dit is een van de mooiste plekken van Nederland. Juist omdat het hier zo ongerept is. Mensen wanen zich hier in een eindeloze wereld", vertelt Arjen de Haas van Natuurmonumenten.
Schiermonnikoog leeft van de toeristen, die komen voor de natuur, rust en ruimte. Lokale ondernemers maken zich zorgen dat de industriële boorinstallatie het imago van het eiland aantast. Dat zou ten koste gaan van banen en inkomsten.
Wethouder Dijkstra voelt zich buitenspel gezet. "Het is hoogst verbazingwekkend dat er nu ineens zoveel vaart achter wordt gezet. Er wordt nu op de oude Mijnbouwwet teruggevallen, terwijl er een nieuwe in ontwikkeling is."
Daarnaast is er volgens Dijkstra amper kans om bezwaar te maken. "De termijn om bezwaar te maken valt ongeveer in de vakantie. Het is een overval."
Winter
Een van de redenen dat een vergunning is afgegeven, is dat de procedure al drie jaar loopt. Het bedrijf heeft nu aan alle eisen voldaan. Minister Kamp kon daarom de proefboringen niet weigeren.
Volgens Kamp worden de boringen op een veilige en verantwoorde wijze gedaan, en zullen ze weinig overlast geven. De boringen zijn gepland in de winters van de komende twee jaar.
De Tweede Kamer nam in oktober nog een motie aan tegen gaswinning op Terschelling. De Kamer stelde toen dat het Waddengebied een uniek natuurgebied is met de status van Werelderfgoed.