Peilingwijzer: GroenLinks bijna gelijk met D66 en CDA
Op basis van de huidige stand in de Peilingwijzer mag lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks hopen op een uitnodiging voor het 'premiersdebat' van RTL op 26 februari. RTL wil daarvoor de vier partijen uitnodigen die volgende week het hoogst staan in de Peilingwijzer. Maar er kan er één bij komen, als het verschil tussen de nummer 4 en 5 binnen de onzekerheidsmarge valt.
In de Peilingwijzer staat GroenLinks op 14 tot 16 zetels en daarmee is de achterstand op D66 (14 tot 18 zetels) en het CDA (15 tot 17 zetels) niet significant. Aan de andere kant is de voorsprong van GroenLinks op de SP net wel significant, zegt Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer. De SP staat op 13 tot 15 zetels.
Rosenmöller
GroenLinks, dat bij de vorige verkiezingen dankzij de lijstverbinding met de PvdA nog net vier zetels haalde, zit al bijna de hele kabinetsperiode in de lift. De stijging in de Peilingwijzer versnelde toen Jesse Klaver in mei 2015 fractievoorzitter werd.
Na de vorige zomer stagneerde de groei, maar sinds eind vorig jaar heeft de partij de stijgende lijn weer te pakken. In de laatste Peilingwijzer van 2016 stond de partij op 10 tot 13 zetels; nu zijn dat er dus 14 tot 16. In de Tweede Kamer kwam de partij nooit verder dan 11 zetels. Dat was in 1998 onder Paul Rosenmöller.
Herstel SP
Ook de SP is sinds de laatste Peilingwijzer van vorig jaar significant gestegen, van 11 tot 14 naar 13 tot 15 zetels. Bij deze partij moet dat worden gezien als herstel, omdat de SP eind december zijn dieptepunt van deze kabinetsperiode bereikte. Nog altijd is de SP de enige oppositiepartij die niet op winst staat.
De derde klassiek-linkse partij, de PvdA, blijft met 11 tot 13 zetels op het lage niveau waarop ze medio 2015 belandde. De keuze voor Lodewijk Asscher als lijsttrekker heeft daar niets aan veranderd. Het betekent ook dat de drie linkse partijen samen in de Peilingwijzer nog lang niet de 57 zetels hebben die ze in 2012 haalden.
Ten opzichte van de vorige Peilingwijzer zijn er verder nauwelijks verschuivingen. De PVV blijft de grootste met 27 tot 31 zetels, net zoveel als vorige week. De VVD blijft tweede met 22 tot 26 zetels.
Na de PvdA volgen 50 Plus (8 tot 10), de ChristenUnie (5-7), de SGP en de Partij voor de Dieren (3-5), Denk (0-2) en VNL (0-1).