Waarom het zo onrustig is in Gambia
Het is onrustig in het Afrikaanse Gambia. De noodtoestand is afgekondigd, het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangepast en Nederlandse toeristen worden terug naar Nederland gehaald. Dat allemaal omdat president Jammeh de uitslag van de presidentsverkiezingen niet erkent en weigert plaats te maken voor winnaar Adama Barrow.
Sekstoerisme
Gambia is een land dat de laatste tijd vaak wordt genoemd als het gaat om het sekstoerisme. Hulporganisaties luidden jaren geleden al de noodklok over de hoeveelheid blanke vrouwen van middelbare leeftijd die in Gambia, en andere Afrikaanse landen, op zoek gaan naar een zogenaamde toyboy, een jongere vriend. De Afrikaanse jongens zijn vaak erg jong en arm en bieden zichzelf aan de vrouwen aan om zo toch aan geld en luxegoederen te komen.
Maar sinds een tijdje komt het land ook in het nieuws vanwege de politieke onrust. Het land werd 22 jaar lang geleid door president Jammeh. In 1994 kwam hij via een staatsgreep aan de macht en twee jaar later werd hij officieel president van het West-Afrikaanse land. Hij werd drie keer herkozen.
Jammeh is fel tegenstander van homoseksualiteit en wordt in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen in zijn land en het begrenzen van de persvrijheid.
Heksenjacht
Verder liet hij duizend mensen oppakken in 2009 tijdens een heuse heksenjacht, nadat zijn tante was gestorven door kanker. Jammeh dacht dat dit door hekserij kwam. Ook werd onder zijn leiding voor het eerst in dertig jaar de doodstraf weer uitgevoerd.
En het meest bizarre: hij claimde dat aids kon worden genezen door te bidden, het drinken van een kruidendrankje en het eten van twee bananen. Deze methode werkte volgens hem overigens alleen op donderdag.
In december vonden er presidentsverkiezingen plaats die Jammeh verloor. De zakenman Adama Barrow werd gekozen als president. Jammeh erkende eerst zijn nederlaag, maar kwam daar een aantal dagen later op terug.
In een toespraak op televisie zei hij dat er bij de stembureaus "onaanvaardbare onrechtmatigheden" waren geweest en eiste hij nieuwe verkiezingen. West-Afrikaanse landen voerden daarna de druk op de president op en gaven hun onvoorwaardelijke steun aan Barrow. Ze dreigden met militair ingrijpen.
Jammeh besloot de verkiezingsuitslag bij het hoogste gerechtshof aan te vechten. Steeds meer inwoners werden bang voor geweld op 18 januari, de datum waarop de machtsoverdracht moest plaatsvinden. Belangrijke leden van Jammehs kabinet, zoals de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, namen ontslag.
Noodtoestand
Ambassades van westerse landen adviseerden hun inwoners begin januari al het land te verlaten. De ambassade van de Verenigde Staten evacueerde een deel van zijn personeel. En toen werd gisteren de noodtoestand in het land afgekondigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte het reisadvies aan. Daarop maakten Nederlandse reisorganisaties bekend dat ze toeristen gingen terughalen uit het land. Dat zijn er meer dan 1600, ze komen vanmiddag terug in Nederland.
Het parlement van Gambia heeft vandaag besloten dat Jammeh nog drie maanden in functie mag blijven.