De deelnemers aan de ECOWAS-top in Nigeria
NOS NieuwsAangepast

West-Afrikaanse landen voeren druk op president Gambia op

De nieuwgekozen Gambiaanse president Adama Barrow krijgt de onvoorwaardelijke steun van West-Afrikaanse landen. Barrow won deze maand de verkiezingen van zittend president Yahya Jammeh; de laatste legde zich aanvankelijk neer bij zijn verlies, maar kwam daar later van terug.

Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, zegt in een verklaring dat Barrow zoals gepland op 18 januari moet worden geïnstalleerd als president. De alliantie, die bijeen was in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waarschuwt Jammeh dat hij alle maatregelen moet nemen die nodig zijn om de uitslag van de verkiezingen recht te doen.

Ecowas heeft onder meer de mogelijkheid om sancties op te leggen aan Gambia. Het land wordt volledig omgeven door Ecowas-lid Senegal, waardoor sancties Gambia hard zouden treffen.

Jammeh was 22 jaar aan de macht. De dictator kreeg veel lof toen hij aanvankelijk toegaf dat hij had verloren van Barrow. Niet lang daarna zei hij dat er vermoedelijk is gesjoemeld met stemmen.

Jammeh stuurde dinsdag troepen naar het gebouw van de nationale kiescommissie in de hoofdstad Banjul. Dat was kort voordat een delegatie van Ecowas het land zou bezoeken. Diezelfde dag tekende Jammeh protest aan bij het Hooggerechtshof. Over de onpartijdigheid van dit hof bestaan sterke twijfels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl