President Yahya Jammeh van Gambia
NOS Nieuws

West-Afrikaanse leiders willen dat president van Gambia opstapt

De regeringsleiders van Nigeria, Sierra Leone en Liberia gaan woensdag naar Gambia om president Jammeh ervan te overtuigen dat hij moet opstappen. De minister van Buitenlandse Zaken van Nigeria, Geoffrey Onyeama, heeft dat bekendgemaakt.

De West-Afrikaanse leiders waren bijeen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja voor de ECOWAS, het economische samenwerkingsverband van 15 Afrikaanse landen. Daar hebben ze overlegd wat ze aan moeten met Jammeh. Die leek zich eerst neer te leggen bij de nederlaag die hij leed bij de presidentsverkiezingen in december, maar later kwam hij daarvan terug.

Vreedzame oplossing

De leiders vinden dat de crisis in Gambia hoe dan ook vreedzaam moet worden bezworen. De ECOWAS-landen zijn niet van plan om militairen te sturen naar Gambia, bedrukte de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf afgelopen zaterdag al.

Radiozender

Terwijl de onrust in Gambia groeit, heeft de regering een radiozender gesloten. Paradise FM is zijn licentie zonder opgaaf van reden kwijtgeraakt, heeft de journalistenvakbond bekendgemaakt. Die ziet in de sluiting een nieuwe poging van de president om kritische media monddood te maken.

Yahya Jammeh is al meer dan twintig jaar president van Gambia. Hij kwam in 1994 door een coup aan de macht en werd sindsdien twee keer herkozen. Vorige maand verloor Jammeh verkiezingen van oppositieleider Adama Barrow, maar hij weigert dus zijn nederlaag te erkennen.

Evacuaties

Jammeh heeft de uitslag bij het hoogste gerechtshof aangevochten. Die behandelt de zaak morgen. Veel waarnemers vrezen dat het tot geweld komt op 18 januari, de datum waarop de machtsoverdracht moet plaatsvinden.

Ambassades van westerse landen hebben hun inwoners geadviseerd het land te verlaten. De ambassade van de Verenigde Staten heeft al een deel van zijn personeel geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl