Biden waarschuwt Trump tegen opheffen sancties Russen
Het eerste grote internationale kranteninterview van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump levert diverse reacties op. De vertrekkende Amerikaanse vice-president Joe Biden waarschuwt opnieuw voor het intrekken van de sancties tegen Rusland, de Duitsers en de NAVO reageren bezorgd en de Russen en de Britten verwelkomen Trumps woorden.
Trump suggereerde dat hij de sancties tegen de Russen wil opheffen in ruil voor een nucleaire deal. Dat is tegen het zere been van de Democraat Biden, die op dit moment op bezoek is bij de Oekraïense president Porosjenko in Kiev.
Biden waarschuwt dat de internationale gemeenschap eensgezind moet optreden tegen Russische agressie. De sancties kunnen volgens hem pas worden opgeheven als de Russen de afspraken en voorwaarden van het Minsk-akkoord volledig nakomen. Het bezoek aan Oekraïne is Bidens laatste buitenlandse reis als vice-president.
Kremlin en NAVO
Voorzitter Kosatsjov van de Russische parlementaire buitenlandcommissie reageerde terughoudend op Trumps suggestie. De Rus zegt niet zo graag van de sancties af te willen dat Rusland concessies moet doen op het gebied van nationale veiligheid.
Het Kremlin houdt zich wat de sancties betreft op de vlakte en zegt af te wachten tot na de inauguratie van Trump. Een Kremlin-woordvoerder zei wel dat Moskou het met Trump eens is dat de NAVO overbodig is. Trump zei in het interview dat de samenwerking in het NAVO-bondgenootschap verouderd is. Ook klaagde hij opnieuw over de verdeling van de lasten.
De Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zei vanochtend na een gesprek met NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg in Brussel dat ze bezorgd zijn over de uitspraken van Trump. "We zullen zien wat die betekenen voor de koers van de Amerikaanse politiek."
De Amerikaanse zakenman had ook forse kritiek op de Duitse bondskanselier Merkel en het in Duitsland gevoerde vluchtelingenbeleid. Een woordvoerder van Merkel reageerde niet inhoudelijk, maar zei dat ze het met interesse had gelezen.
Trump dreigde ook met importheffingen voor autofabrikanten in het interview met het Duitse Bild en de Britse krant The Times. Hij zei dat auto's voor de Amerikaanse markt in het buitenland kunnen worden gebouwd, maar dan komt er 35 procent belasting bij op het moment dat die auto's de VS binnenkomen.
De Duitse autofabrikant BMW lijkt niet onder de indruk. Het bedrijf herhaalde vanochtend dat het vasthoudt aan het bouwen van de BMW 3 in Mexico. De fabrikant benadrukt dat er voor de wereldmarkt wordt geproduceerd. Steinmeier zei dat hij ervan uitgaat dat de Amerikanen zich aan hun verplichtingen en de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO houden.
Het is duidelijk dat het een overeenkomst moet zijn die in het belang is van beide landen, maar ik twijfel er niet aan dat dat het geval zal zijn.
De Britten reageerden positiever na het interview. Trump zei dat er snel een eerlijke handelsovereenkomst met de Britten moet worden gesloten na de brexit.
De woorden van de man die deze week wordt beëdigd als Amerikaans president, vielen goed in Londen. "Het is duidelijk dat het een overeenkomst moet zijn die in het belang is van beide landen, maar ik twijfel er niet aan dat dat het geval zal zijn", zei de Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken.
Moscovici
De Britse uittreding uit de EU noemde Trump overigens goed nieuws. Eurocommissaris Moscovici noemde zijn uitspraak dat andere landen ook uit de EU zullen stappen "fantasie". Daarvoor zijn de gevolgen volgens de Europese politicus te groot. Hij voegde eraan toe dat opmerkingen over het uiteenvallen van de EU niet de beste start is voor de trans-Atlantische relatie.
Over de protectionistische maatregelen van Trump zei Moscovici dat Europa op zijn hoede moet zijn. "Europa moet niet naïef zijn en reageren als de situatie erom vraagt."