NOS
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 16 januari: Happy Martin Luther King Day!

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Goodmorning!

Vandaag viert Amerika de geboortedag van Martin Luther King. Het is een nationale feestdag, dus politiek Washington ligt even stil. In het 'Tijdperk van Trump' is er echter zelden een nieuws-luwe dag. Ook de afgelopen dagen was er weer genoeg te melden: de president-elect ruziet met burgerrechtenicoon John Lewis, Bob Woodward neemt het op voor Trump en grote veranderingen voor de politieke pers staan ons te wachten.

- In een interview met Bild en The Times laat Donald Trump zich laatdunkend uit over de NAVO en de Europese Unie. Hij voorspelt dat meer EU-landen het voorbeeld van de brexit volgen en hij wil de Britten helpen om van de brexit een succes te maken. Hij zou niet rouwig zijn om het uiteenvallen van de EU, omdat hij het als een instrument ziet van Duitse dominantie om Amerika te verslaan op handelsgebied. Ook noemt hij de NAVO verouderd.

TWEET WATCH – Trump haalde op Twitter hard uit naar Congreslid John Lewis. Volgens de president-elect kan Lewis zich beter concentreren op de problemen in zijn eigen kiesdistrict dan klagen over de verkiezingsuitslag. "All talk, talk, talk - no action or results. Sad!"

- Lewis is een van de bekendste zwarte burgenrechtenactivisten van het land. Zo liep hij in 1965 al mee met Martin Luther King in de beroemde Selma to Montgomery March. Wat ontlokte de toorn van Trump? Lewis zei dat hij de inauguratie niet gaat bijwonen, omdat hij Trump geen legitieme president vindt (i.v.m. de Russische hacks).

TWEET WATCH - De harde woorden van Trump leidden tot een storm van verontwaardiging bij Democraten én Republikeinen. "Dude, just stop", zei het Republikeinse Congreslid Justin Amash op Twitter. Het Democratische Congreslid Judy Chu besloot in navolging van Lewis ook niet de inauguratie bij te wonen.

- In een interview met de Wall Street Journal zegt Trump dat hij zich misschien niet langer wil committeren aan het Een-China-beleid. Ook overweegt hij onder bepaalde voorwaarden de sancties op te heffen tegen Rusland.

- China was duidelijk not amused. Een Chinese regeringswoordvoerder zei in een reactie dat over het Een-China-beleid "niet te onderhandelen valt".

- Journalisten zijn zelden geliefd bij presidenten, maar Donald Trump tilt het naar een ander niveau. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de verwensingen aan het adres van de lying media. Deze houding lijkt nu ook concrete gevolgen te krijgen voor de politieke verslaggeving in Washington.

- Het blad Esquire meldt namelijk dat Trump overweegt om geen journalisten meer toe te laten tot het Witte Huis. Al decennia werken verslaggevers in de White Press Room, maar de nieuwe regering gaat de politieke pers mogelijk verplaatsen naar het White House Conference Center, een paar straten verwijderd van het Witte Huis.

- Trumps chef-staf Reince Priebus zei gisteren dat er nog geen definitief besluit is genomen, maar hij zinspeelt wel op veranderingen. De officiële reden: er is zoveel mediabelangstelling voor Trump dat de White Press Room te klein is. De ware reden (aldus insiders): Trump wil journalisten weg hebben uit het Witte Huis, omdat hij ze beschouwt als de oppositie.

- Niet alleen journalisten weten niet altijd hoe ze moeten omgaan met het fenomeen Trump, ook cabaretiers en late night comedy worstelen met The Don. Aanvankelijk zagen ze Trump als een clown die een dankbaar onderwerp was voor satire. Later kreeg de Amerikaanse komedie een hardere, politieke toon.
Lees ook dit stuk van een jaar geleden.

- Eén programma leek echter al snel zijn mojo te hebben gevonden: het doorgaans zo brave Saturday Night Live. Alec Baldwins imitatie van Trump bleek een grote hit. Ook afgelopen weekend opende het satirische programma met Trump/Baldwin.

Alec Baldwin als Donald Trump

TWEET WATCH – Trumps tenen zijn legendarisch lang. Hij kon het voor (de zoveelste keer) niet laten uit te halen naar SNL. "Saturday Night Live is the worst of NBC. Not funny, cast is terrible, always a complete hit job. Really bad television!"

- Donald Trump kreeg gisteren steun van de beroemde journalist Bob Woodward, die samen met Carl Bernstein het Watergateschandaal blootlegde. Woodward noemde het 35 pagina tellende 'Golden shower'-rapport dat BuzzFeed afgelopen week publiceerde, "a garbage document".

- Woodward vindt het terecht dat Trump zich boos maakt en roept de inlichtingendiensten op hun excuses aan te bieden aan de president-elect. Pikant detail: het was Woodwards maatje Carl Bernstein die samen met andere CNN-journalisten dit verhaal aan het rollen bracht afgelopen dinsdag.

TWEET WATCH – Trump was uiteraard blij met Woodards steun en bedankte hem op Twitter. (Als je trouwens wilt weten wat de drijfveer is achter Trumps Twitter-gedrag, lees dan ook deze analyse.)

Leestip: het prachtige essay van NRC-collega Guus Valk over acht jaar Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl