Donald Trump fel na kritiek van burgerrechtenicoon John Lewis
Twitter-berichten van Donald Trump hebben opnieuw tot ophef geleid in de VS. De aankomende president richtte nu zijn pijlen op burgerrechtenicoon en Congreslid John Lewis.
Democraat Lewis had in een interview gezegd dat hij Trump niet ziet als een legitiem president. "Ik denk dat de Russen geholpen hebben om hem gekozen te krijgen en de kandidatuur van Hillary Clinton hebben verwoest."
De 76-jarige Lewis voegde eraan toe dat hij voor het eerst in drie decennia de inauguratie van een nieuwe president overslaat.
"In plaats van te klagen over de verkiezingsuitslag kan Lewis beter wat meer tijd besteden aan zijn district, waar alles uit elkaar valt en misdaad tiert", twittert Trump. "Alleen maar bla, bla, bla, geen actie of resultaten. Zielig."
Lewis kreeg al snel veel bijval op Twitter. Zo werd Trump gewezen op het verleden van Lewis, die tijdens Bloody Sunday in Selma door agenten in elkaar werd geslagen. Anderen merkten op dat de Twitteraanval op Lewis nota bene in het weekend van de verjaardag van King kwam (15 januari). Veel Amerikanen zijn morgen vrij vanwege Martin Luther King dag.
Icoon
John Lewis is een van de iconen van de burgerrechtenbeweging in de VS. In de jaren zestig streed hij met Martin Luther King voor gelijke rechten voor blanken en zwarten. Op een van de bekendste foto’s van de Amerikaanse burgerrechtenstrijd is te zien hoe Lewis geslagen wordt door een militair.
Het is 7 maart 1965. In de plaats Selma in Alabama willen duizenden mensen een protestmars houden vanwege de dood van een jonge man bij een demonstratie een week eerder voor burgerrechten. De demonstranten worden met veel geweld tegengehouden. Als een van de voormannen van de burgerrechtenbeweging liep Lewis voorop.
Op de voorgrond is te zien hoe Lewis zijn hoofd beschermt tegen een klap met de wapenstok. De dag gaat de Amerikaanse geschiedenis in als ‘Bloody Sunday’.
John Lewis helpt Martin Luther King ook bij de Mars op Washington. Daar hield Martin Luther King op 28 augustus 1963 zijn beroemde ‘I have a dream’-toespraak.
Opvallend was dat ook enkele Republikeinen Trump van repliek dienden. "John Lewis en zijn 'bla, bla, bla' hebben de wereld veranderd", oordeelde senator Sasse, in het verleden vaker kritisch over Trump. Commentator Bill Kristol verbaasde zich dat Trump meer respect had voor de Russische president Poetin dan voor Lewis.
Inwoners van het district van Lewis, waar onder meer Atlanta onder valt, twitterden foto's van hun huizen, om duidelijk te maken dat er niet alleen probleemwijken liggen.
Zoals gebruikelijk leek Trump weinig onder de indruk van al het commentaar. Een halve dag na zijn eerste aanval deed hij het nog eens dunnetjes over. Wel voegde hij er nu aan toe dat hij alle hulp nodig had om misdaad in de Amerikaanse binnensteden aan te pakken.