Uitgeprocedeerde Noord-Afrikaanse asielzoekers die overlast veroorzaken, moeten het land worden uitgezet, bij voorkeur naar de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Dat vragen een aantal burgemeesters aan het Rijk.
Meerdere gemeenten nemen intussen eigen maatregelen tegen de overlast, zoals gebiedsverboden, tijdelijke opsluiting en extra toezicht. In Heerlen, Weert, Ter Apel en Venray zijn onlangs beperkingen opgelegd aan asielzoekers.
Burgemeester Jos Heijmans van Weert wil asielzoekers, die voor onrust zorgen, terugzetten naar Duitsland. Dat is het land waar ze het eerst asiel aanvroegen en het werd afgewezen.
In Weert veroorzaakt een groep van 26 uitgeprocedeerde asielzoekers uit zogenoemde veilige landen in Noord-Afrika overlast. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan zakkenrollerij, diefstal, vandalisme, vechtpartijen en intimidatie. Om die reden kreeg de groep tijdens de jaarwisseling huisarrest.
"Deze mensen hoppen van het ene naar het andere land om gebruik te maken van bed-bad-brood-regelingen. Dat is tot daar aan toe. Maar als ze zich ook nog bezig houden met criminele activiteiten, dan moet er echt opgetreden worden", zei Heijmans eerder in het Radio 1 Journaal.
Lastpakken in Venray
Ook in Venray waren tijdens jaarwisseling extra maatregelen van kracht tegen een groep overlastgevende asielzoekers. "Wij hebben een aantal mensen een gebiedsgebod gegeven. Een vorm van huisarrest", zegt burgemeester Hans Gilissen.
Gilissen vindt het van groot belang dat asielzoekers die weinig kans maken op asiel zo snel mogelijk worden teruggestuurd. "We moeten daar nu werk van maken. De maatregelen hebben een aantal overlastproblemen verholpen. Maar we zijn er pas echt als de lastpakken er niet meer zijn."
Jos Wienen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunt de burgemeesters. Hij vindt dat asielzoekers die al in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd zo snel mogelijk terug moeten. "Maar veel sneller dan het nu gaat, kan het eigenlijk niet", zei hij in Nieuws & Co.
Wienen benadrukt dat het niet om een "gigantische probleem" gaat. "Dit gaat om tientallen asielzoekers die overlast veroorzaken, terwijl we duizenden asielzoekers hebben in Nederland."
Internationale druk
Toch moet de procedure voor asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen worden aangepast, stelt Wienen. "Als iemand uit een veilig land komt, moet een razendsnelle procedure mogelijk zijn. Die mensen mogen alleen blijven in uitzonderlijke situaties en die zijn praktisch bijna niet te bedenken."
Volgens Wienen moet er ook meer internationale druk komen op de veilige landen als Tunesië en Marokko om onderdanen terug te nemen.