Burgemeester Heijmans van Weert
NOS NieuwsAangepast

'Geen andere keus' dan huisarrest voor asielzoekers Weert

Burgemeester Heijmans (D66) van Weert blijft erbij dat huisarrest nodig is voor een groep asielzoekers om de overlast in zijn gemeente te beperken. De groep van zo'n twintig asielzoekers mag alleen een uurtje naar buiten om boodschappen te doen, maar sommigen houden zich daar niet aan en blijven voor overlast zorgen.

Volgens Heijmans vreest een deel van de asielzoekers "god noch gebod". Afgelopen weekend zijn zeker vijf leden van de groep opgepakt voor berovingen en diefstal. "Echt vervelende dingen", aldus de burgemeester. De anderen gedragen zich wel sinds ze huisarrest hebben. "Die weten dat het menens is."

'Geen andere keus'

Het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid zegt dat Heijmans met het opleggen van het huisarrest zijn boekje te buiten gaat. Dat zou niet mogen op basis van een noodbevel. De vereniging van asieladvocaten VAJN zegt dat huisarrest gelijk staat aan vrijheidsontneming en daar moet de rechter zich over uitspreken.

Heijmans trekt zich van die kritiek niets aan. "Ik had geen andere keus", zegt hij. De burgemeester neigt ernaar om de maatregel, die nu tot na de jaarwisseling geldt, te verlengen.

De overlastgevers in het asielzoekerscentrum in Weert komen uit zogenoemde veilige landen in Noord-Afrika. Ze zijn via Duitsland naar Nederland gekomen, maar hebben hier geen recht op asiel. Heijmans zegt dat ze moeten worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl