Ze zijn het niet met elkaar eens en zullen dat ook nooit worden. Maar voor Nieuwsuur zaten ze vandaag gezamenlijk op de bank te kijken naar de uitspraak in het 'minder Marokkanen'-proces: voor- en tegenstanders van Geert Wilders.
Tamara Wulffelé werkte ooit nauw samen met Wilders en steunt hem door dik en dun. Haar vader Hans is er vandaag ook bij. Rechtenstudent Mahmoud Alidrissi en actrice Caroline Lichtenberg deden juist allebei aangifte tegen Wilders.
Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken.
"De rechters scharen wat hij zegt niet onder de vrijheid van meningsuiting. En daar gaat het mis", zegt Wulffelé. "Ik vind dat hij wel gebruik heeft gemaakt van zijn vrijheid van meningsuiting. Daar zitten geen grenzen aan. Aan een mening kan geen grens zitten."
De twee tegenstanders zijn het daar niet mee eens. "Wilders staat niet boven de wet. Hij mag niet discrimineren", zegt Lichtenberg. "Hij moet als politicus nadenken over zijn verantwoordelijkheid en zijn rol. Dan hoor je niet een complete bevolkingsgroep over een kam te scheren."
Alidrissi voelt zich beledigd door de uitspraak over Marokkanen. "Ik voel me weggezet. Ik vind dat hij onderscheid maakt tussen mij, iemand met een Nederlands en een Marokkaans paspoort, en iemand met alleen de Nederlandse nationaliteit. Dat hoort niet."
In zijn slotwoord in de rechtszaal een paar weken geleden, zei Wilders miljoenen kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. "Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij", sprak hij toen tegen de rechters. Lichtenberg maakt zich daar boos over.
"Hij doet alsof hij spreekt namens het gehele volk. Dat is niet zo, er zijn ook blanke Hollanders zoals ik, die deze vorm van populisme niet willen. Ik wil niet worden geassocieerd met zijn uitspraken."
Wilders komt alleen als hij voor een camera zijn eigen zegje mag doen. Als hij niet onderbroken wordt.
Wulffelé is al lange tijd aanhanger van de PVV. Met haar petitie 'Ik sta naast Geert Wilders' verzamelde ze de afgelopen tijd meer dan twintigduizend handtekeningen. Haar steun voor Wilders blijft onverminderd groot.
"Ik stond tien jaar geleden naast hem. Gisteren, vandaag, morgen en over tien jaar nog steeds."
Nadat het vonnis is uitgesproken, klapt Wulffelé in haar handen. "Nederland is nu officieel een bananenrepubliek. We kunnen ons scharen achter landen als Turkije, Cuba en Rusland. Dat vind ik totaal niet overdreven gesteld."
Ze vindt dat deze uitspraak laat zien dat er in Nederland een gedachtenpolitie is. "De rechtbank gaat nu kijken in hoeverre gekwetst of zielig zijn meetbaar en strafbaar is. Wilders mag dingen vinden als politicus, dat mogen we allemaal. Daarom wonen we in Nederland."
Ik denk dat in het hoger beroep duidelijk zal worden dat Wilders volledig in zijn recht staat.
Wilders en zijn advocaat waren vandaag niet aanwezig bij de uitspraak. Typerend, volgens Lichtenberg. "Hij gaat elke vorm van discussie uit de weg." Alidrissi vult aan: "Hij komt alleen als hij voor een camera zijn eigen zegje mag doen. Als hij niet onderbroken wordt."
Wilders heeft aangegeven in beroep te gaan. "Dat lijkt me absoluut terecht", zegt Wulffelé. "Ik denk dat in hoger beroep duidelijk zal worden dat hij volledig in zijn recht staat."