Op de laatste dag van zijn proces is Geert Wilders toch verschenen. De PVV-leider maakte gebruik van het recht om een slotwoord te richten tot de rechtbank.
"Dat ik de vrijheid die ik nog heb, moet gebruiken om ons land te beschermen. Tegen de islam, het terrorisme, de migratie uit islamitische landen en ja, ook tegen het mega-Marokkanenprobleem dat Nederland kent", zei Wilders vandaag.
Aan het einde van het betoog vroeg Wilders de rechter om hem vrij te spreken: "Spreek mij vrij, spreek ons vrij".
Voor- en tegenstanders van Wilders keken vandaag mee. Bijvoorbeeld Tamara Wulffelé, die nauw samenwerkte met Wilders. Ze richtte een platform op: 'Platform De Onderste Steen!' en is initiatiefneemster van de petitie: 'Ik sta naast Geert Wilders', die door ruim vijftienduizend mensen is ondertekend.
De ondertekenaars vinden dat "met de vervolging van Geert Wilders onze vrijheid van meningsuiting, onze veiligheid en onze identiteit ernstig worden aangetast en dat de man wel een steuntje in zijn rug verdient".
Wulffelé verwacht niet dat Wilders wordt veroordeeld. "Hij heeft het recht aan zijn kant en veel mensen zijn niet blij. Te veel mensen raakt dit proces op een heftige manier omdat het betekent dat je voor elke scheet gedaagd kan worden. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt ze.
Ook lerares Yasmina el Ouardani en rechtenstudent Mahmoud Alidrissi keken naar het betoog van Wilders. Beiden zijn Marokkaanse-Nederlanders die aangifte deden tegen Wilders na zijn 'minder minder'-uitspraak.
"Hij zei vandaag dat hij het volk wil vertegenwoordigen, maar ik voel me niet vertegenwoordigd door hem. Hij heeft het ook zeker niet over mij als hij zegt 'ik moet het Nederlandse volk vertegenwoordigen en pleit mij vrij voor ons'. Er is geen ons in dit geval", zegt El Ouardani.
"Mijn eerste reactie na zijn 'minder-minder' was dat het niet meteen duidelijk was dat het allemaal geregisseerd was. Maar dat werd wel vrij snel duidelijk. En dan denk je: goh hij is niet eerder zo ver gegaan. En het feit dat hij zegt ‘dat gaan we regelen’, wat voor een associaties moet je daarbij hebben? Ik vind het persoonlijk ook heel beledigend", zegt Alidrissi.
De rechtenstudent denkt dat het proces niet gaat om de inperking van meningsuiting. "Je mag nog steeds je mening geven, alleen vragen we je daarbij wel rekening te houden met de wet. Er is een grens, dat hebben we afgesproken met elkaar. En ten tweede hoef je niet onnodig kwetsende uitspraken te doen over minderheden in Nederland."
PVV-er van het eerste uur Wulffelé vindt niet dat Wilders mensen gekwetst heeft: "Ik vind het heel sneu voor ze dat ze zich gekwetst voelen, alleen kwetsen dat laat je zelf toe. Als iemand iets lelijks roept naar mij op straat, dan bepaal ik zelf of ik me dat aantrek ja of nee. Het is al tien jaar lang het verkiezingsprogramma van Wilders, dus er is niks nieuws onder de zon."