PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken.
Aan Wilders wordt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Er is vastgesteld dat hij als politicus uitlatingen deed die hij niet had mogen doen, zegt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist.
Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen is blij met het vonnis. "Er is enorm bevestigd wat wij als Openbaar Ministerie naar voren hebben gebracht, namelijk: discriminatie is verboden. Ik denk dat het een belangrijk vonnis is voor onze samenleving."
Over de betekenis van het vonnis zegt Nieuwenhuizen: "De grens waar vrijheid van meningsuiting ophoudt en discriminatie begint, is nu duidelijk vastgelegd door de rechtbank. Discriminatie op de manier waarop het gezegd is door de verdachte, levert een strafbaar feit op. En het levert ook een groepsbelediging op. Dat betekent dat je dat dus niet op deze manier in ons land mag doen."
Als hij weer een hele groep wegzet, is dat weer een strafbaar feit. Ik zou zeggen: een gewaarschuwd man telt voor twee.
Wilders liet al voor de uitspraak weten zich niets te zullen aantrekken van het vonnis en dat hij het 'Marokkanenprobleem' zal blijven benoemen. Nieuwenhuizen: "Als hij weer een hele groep wegzet uit onze samenleving en uitsluit, dan is dat weer een strafbaar feit. Ik zou zeggen: een gewaarschuwd man telt voor twee."
Het Openbaar Ministerie weet nog niet of zij in hoger beroep gaat tegen het vonnis. "De boete is voor ons niet zo heel erg interessant. De hoofdmoot is echt een normbevestiging. We kijken nog wel goed naar hoe het vonnis in elkaar is gesleuteld."
Nederland kan opgelucht adem halen. De rechtbank heeft een streep getrokken.
Lucien Nix, advocaat van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland, is tevreden met de uitspraak. "De norm is gevestigd en bevestigd. Het laat ook zien dat het niet uitmaakt of je de grootste partij in de peilingen bent. Je kunt mensen niet op deze manier wegzetten. Je kunt niet op deze manier aanzetten tot discriminatie van een hele groep Nederlanders."
Nix had een andere uitspraak dan ook niet verwacht. "Het was overduidelijk waar Wilders met zijn uitspraken op doelde. En dat hij zijn achterban ertoe opzweepte om die groep, dé Marokkanen, weg te zetten en aan te zetten tot discriminatie van die groep. Dat de rechtbank nu hier de streep trekt, daar hebben we lang op moeten wachten. Nu die beslissing er is, kan Nederland opgelucht halen."
Behalve Nederlandse pers, waren er vandaag ook journalisten uit het buitenland in de rechtbank om de uitspraak te volgen.
Volgens journalist Senay Boztas van de Daily Telegraph wordt er met grote belangstelling vanuit het Verenigd Koninkrijk gekeken naar de zaak. "Ook bij ons speelt de discussie over wat er wél en niet gezegd kan worden door rechts-populistische partijen over bijvoorbeeld andere rassen."
Volgens Boztas zullen haar lezers wel verbaasd zijn dat dat iemand wél schuldig is bevonden, maar er vervolgens geen straf wordt opgelegd. "Dat is behoorlijk ongebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk."
Ook vanuit Duitsland is de belangstelling voor het Wilders-proces groot, zegt ZDF-verslaggever Britta Behrendt. "Het populisme is enorm in opkomst in heel Europa en Wilders is een prominent figuur. Het feit dat er nu iemand veroordeeld is, is interessant."
Ze vervolgt: "Ook in Duitsland worden nu en dan grenzen overtreden, bijvoorbeeld door de AfD. Die kijkt daarom ook met grote belangstelling naar deze zaak. Zeker nu Wilders is veroordeeld."