De Griekse Raad van State is begonnen aan een belangrijke zaak van een Syrische vluchteling. Aan de hand van het oordeel van de raad kan Griekenland waarschijnlijk Syriërs gedwongen naar Turkije terugsturen. Dat is tot nu toe niet gebeurd.
Meerdere Syriërs gingen afgelopen jaar al in beroep tegen hun uitzetting naar Turkije. Al maanden wachten zij in spanning of ze in Europa mogen blijven. Er wordt per zaak gekeken of iemand mag blijven. De zaak van één van die Syriërs dient nu bij de raad.
Zelfs ratten wonen beter.
Verwacht wordt dat het maanden gaat duren voordat de Raad van State met een beslissing komt. Op de Griekse eilanden wachten migranten in overvolle opvangkampen op de uitspraak. Hulporganisaties waarschuwen voor levensgevaarlijke situaties.
"Zelfs ratten wonen beter. Het is nu nul graden, er gaan doden vallen. Mensen moeten zich verwarmen met gasflessen en hout. Dit zou de Europese Unie niet moeten willen", zegt Emmanuel Chatzichalkias, advocaat op Lesbos.
Sinds de EU eind maart een akkoord sloot met Turkije is geen enkele migrant of vluchteling gedwongen teruggestuurd. Er zijn wel migranten vrijwillig teruggegaan. Dat zijn vooral mensen uit Pakistan, Bangladesh en Marokko.
In Griekenland wordt steeds meer getwijfeld aan de haalbaarheid van het migratieakkoord met Turkije. "Dat akkoord gaat sowieso klappen. De Europese Unie is niet bereid om aan de eisen van Turkije te voldoen. Geen enkel land wil miljoenen Turkse moslims vrij reizen geven. Het is een farce", zegt Chatzichalkias.
Visumvrij reizen
In Turkijedeal is afgesproken dat voor elke vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU een Syriër opneemt vanuit een Turks opvangkamp. In ruil daarvoor zouden Turken visumvrij naar Europa mogen reizen. Maar de onderhandelingen daarover verlopen moeizaam.
In augustus dreigde Turkije ook al met het opzeggen van de vluchtelingendeal als Europa de visumplicht voor Turken niet voor oktober zou afschaffen.